Waterhoos bij de K15-FB-1

Op 10 Oktober 2020 waren we op de K15-FB-1 (NAM platform) getuige van een (kleine?) windhoos, of waterhoos zoals deze boven zee ook wel genoemd wordt. Helaas waren we te laat om te zien of de “slurf” het water ook daadwerkelijk had geraakt. Wanneer de slurf het aardoppervlak niet raakt spreek je van een ” windhoos in wording”.

Het was voor mij in ieder de eerste keer dat ik dit fenomeen heb mogen waarnemen op zee. Ik was er dan ook best wel van onder de indruk, ondanks dat dit vergeleken met sommige waargenomen windhozen aan land of de tornado’s zoals die in tornado valley worden waargenomen, een (hele) kleine was.

De hoos werd waargenomen aan de west-zijde van het platform en was na het zien vrij snel weer weg.

Wat is een windhoos/ waterhoos (tornado)

Een windhoos/ waterhoos is een wervelwind die veelal als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk ontstaat. Hozen worden meestal in de zomer waargenomen, maar zo nu en dan ook in de winter. Aan land bestaat een windhoos grotendeels uit waterdruppeltjes met daarbij alles wat er op zijn pad wordt opgezogen. Denk hierbij aan stof, hout, steen en bij de grotere jongens complete auto’s. Op zee, zoals die op de K15-FB-1 is waargenomen, bestaat de slurf in zijn geheel uit waterdruppels, vandaar ook de term “waterhoos”. Zware wind- en waterhozen worden tornado’s genoemd.

Het ontstaan van wind- en waterhozen (tornado’s) is moeilijk voorspelbaar, maar de weersomstandigehden waarbij ze het meest voorkomen zijn wel te karateriseren. Het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de lucht en het aardoppervlak moeten heel groot zijn. Daarnaast moeten er op grote hoogte straalstromen zijn om aan de juiste voorwaarden te voldoen.

De schaal van Fujita

De kracht van een windhoos/waterhoos/tornado wordt uitgedrukt in de schaal van Fujita. Deze schaal loopt van F0 naar F5, waarbij geld dat hoe hoger het getal hoe zwaarder deze is. Er is ook wel een F6 categorie maar dit is meer theoretische waarde. Dit heeft ook te maken met het feit dat er na “totale verwoesting” (zoals bij een F5) niet “nog meer” schade aangericht kan worden.

Schaal
nummer
  Intensiteit   Windsnelheid                                Schade
F0 Lichte tornado   65 – 116 km/u Lichte schade. Schade aan schoorstenen, takken kunnen afbreken en slecht gewortelde bomen kunnen ontworteld worden en er is schade aan wegwijzers.
F1 Matige tornado 117 – 180 km/u Matige schade. De dakpannen vallen van het dak, woonwagens worden omvergeblazen en bewegende auto’s worden van de weg geblazen.
F2 Tornado van betekenis 181 – 253 km/u Aanzienlijke schade. Daken worden van huizen afgerukt, woonwagens worden vernietigd, grote bomen worden gesnoeid of ontworteld en lichte objecten worden gevaarlijke projectielen.
F3 Zware tornado 254 – 322 km/u Zware schade. Daken en muren van sterke huizen kunnen vernietigd worden, treinen worden uit de rails geblazen, bijna elke boom wordt ontworteld, zware auto’s worden opgetild en door de lucht gegooid.
F4 Zeer verwoestende tornado 333 – 418 km/u Verwoestende schade. Sterke huizen worden opgetild, gebouwen met slechte fundering worden weggeblazen, auto’s veranderen in gevaarlijke projectielen.
F5 Meest verwoestende en zware tornado 419 – 512 km/u Ongelofelijke schade. Sterke huizen worden van hun fundering opgetild en door de lucht gedragen. Projectielen ter grootte van een auto vliegen door de lucht, bomen vliegen ook door de lucht, ongelofelijke dingen gebeuren.
F6 Zeldzaam zware tornado 513 – 610 km/u Niet-reële schade. Een F6 tornado is nooit waargenomen. Dit is een theoretische waarde voor de sterkste tornado die mogelijk is.

Super Outbreak (bekende stormen/hozen/tornado’s)

Op de website van de KNMI staan enkele windhozen door de jaren heen. Bekijk ze hier.

Naast “bekende” Nederlandse hozen/tornado’s was er de 2011 Super Outbreak. Dit was een storm-front welke 4 dagen aanhield en 360 (!) tornades te weeg bracht. Van die 360 waren er 4 van de 5de categorie. Er is een bekende outbreak, namelijk de 1974 Super Outbreak, welke meer F5 categorie tornado’s had, namelijk 7 stuks. Het aantal tornado’s en de algehele schade (doden & financieel) van deze storm bleef net wat lager dan die in 2011. Wat maakt dat de 2011 Super Outbreak te boek staat als grootste “outbreak”.

2011 outbreak summary overview
Overzicht en locatie’s van het aantal tornado’s van de “2011 Super Outbreak”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
valerie

cool