Orient Explorer

Het in Engeland, Southampton Docks gemaakte boorplatplatform de Orient Explorer is afgebouwd op 4 februari 1959 en lag, zoals te zien is op onderstaande foto, gereed voor een demonstratie. Hierna is het op 21 feb 1959 versleept naar Labuan in Brits Borneo voor offshore werkzaamheden. Enkele jaren later kwam het gevaarte in Rotterdam waar het geschikt gemaakt werd voor boringen voor de NAM. Eind 1965 is het door de sleepboten de ,, Stortemelk”, de ,,Holland” en de ,,Schelde” richting het waddengebied gesleept om daar boringen te verrichten voor de NAM. Vanaf 7 november 1965 ligt de Orient Explorer in het waddengebied ten zuiden van Vlieland en vanaf 25 november is er begonnen met boren. Op 5 januari 1966 is het onderzoek afgerond en wordt het platform weer naar Rotterdam gesleept..

Vind hier veel meer informatie omtrent de Orient Explorer

Citaat van “Sinus” (vind hier meer)

“Het platform kwam uit de tropen vandaan en voor de geplande boorwerkzaamheden hier in Nederland was het, hartje winter, noodzakelijk een verwarmingssysteem te installeren. Hiervoor werden olie gevulde, Dimplex paneel-radiatoren (met thermostaat) gebruikt. Echter, de belangrijkste modificatie was, dat er voor het aandrijven van de boorinstallatie een Diesel- Electrische installatie werd ingebouwd en dat was ook de reden dat mijn collega en ik tijdelijk werden tewerkgesteld op dit platform. Wij hadden n.l. een goede opleiding achter de rug, en elders voldoende ervaring opgedaan met dat prachtige D.E.-systeem (Smit Slikkermeer), om eventuele storingen zelfstandig te kunnen verhelpen. Wij voelden ons échte spekkopers’.

orient express Southampton Docks
De Orient Explorer in de Southampton Docks in februari 1959

Het plaatsen van de Orient Explorer gaat niet van een leien dakje daar de poten steeds wegzakken door de werking van eb en vloed. Om dit euvel enigszins op te lossen was rederij en bergingsmaatschappij Doeksen bezig om de poten te ondersteunen d.m.v. zandzakken en grind. De zandzakken werden gevuld met behulp van de bewoners van Vlieland.

Bewegende beelden van de Orient Explorer

Electrisch Journaal Orient Explorer

Via een oud bemanningslid van de Orient Explorer heb ik een stuk van het Electrische Journaal gekregen. Dit journaal (of wachtboek/logboek/handover) stamt uit dinsdag 9 November 1965. Het boorplatform was toentertijd ingehuurd door de NAM en bezig in de Waddenzee; pal tegenover het dorp Oost-Vlieland.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties