AW189 (AgustaWestland)

De AW189 (Agusta Westland) is op het moment van schrijven een nieuwe heli op het Nederlandse deel van de Noordzee voor de NAM. Het is de grotere broer van de AW139, welke al geruime tijd door de NAM word gebruikt voor de offshore vluchten van en naar de platformen.

Deze heli vloog voor het eerst op 21 december 2011 en word sindsdien in diverse landen gebruikt voor allerlei soorten doeleinden, waaronder voor de olie en gas industrie en sinds dit jaar ook in Nederland.

 

aw189 stoelen configuratie offshore
Plaatsing stoelen Olie & Gas configuratie

De AW189 verschilt in enkele zaken van de AW139, dit zijn het aantal zitplaatsen. De AW139 heeft 16 zitplaatsen, dit zijn er 4 meer dan de AW139. Let wel op, dit is in de configuratie zoals deze word gebruikt in de offshore industrie. Vanuit de fabriek kunnen er 19 passagiers in.
De cruise snelheid ligt iets lager dan die van de 139 en de range dat hij kan vliegen is ook wat minder.

Hieronder wat foto’s van de eerste vliegdag op de Noordzee voor de NAM. De foto’s zijn genomen op de K8-FA-1 op 17 juli 2019.

AW189 Landing Offshore

Onderstaand 2 filmpjes van de aankomst en vertrek van de AW189 op de K8-FA-1 op 17 juli 2019

BelAir AW189 in Corona-tijd

Ook in corona-tijd wordt er hard doorgewerkt op de offshore locaties, we moeten wel want wij zijn niet alleen een crusiale schakel in de gas levering richting de huishoudens, maar ook voor de industrie. Wij zijn dan ook niet voor niks uitgeroepen door de overheid als één van de vitale sectoren. Maar net als aan land bestaat er bij ons een kans op besmetting of onopgemerkte eerdere besmetting. Om deze (poteniele besmette) personen op een veilige manier af te kunnen voeren is er een speciale helikopter klaargezet. De helikopter is zo ingericht dat eventueel besmette personen op een veilige manier, t.o.v. de piloten, vervoerd kunnen worden richting de Kooy in Den Helder.

De helikopter die hiervoor gebruikt wordt is een Agusta Westland (AW) 189, welke geopereerd wodt door Bel Air. Zie onerstaande foto’s van de betreffende chopper.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties