De Castoro Sei is een halfafzinkbaar schip/ platform (Semi-submersible) welke gebruikt wordt voor het leggen van pijpleidingen op de bodem van de zee. Het in 1975 gebouwde gevaarte (Kiellegging: 20 mei 1975, gedoopt: 1978) van Saipem is sinds 1978 in gebruik op de zowel de Noordzee, Middellandse zeeen de Zwarte zee. In deze wateren heeft het schip gewerkt aan diverse grote projecten zoals de Blauwe Stroom, Groene Stroom, Medgaz en Nord Stream. Al deze projecten omvatten het leggen van pijpleidingen over grote afstanden tussen landen als Turkije en Rusland, Libië en Italië, Algerije en Spanje en Rusland en Dutisland. De Castoro Sei kan leidingen leggen tot een dikte van 60″ (1.5 meter).
De Castoro Sei is 152 meter lang, 70.5 meter breed, wordt aangedreven door 4x 360 graden pod propellers waarmee het schip een maximale snelheid van 6 knopen haalt. Op het dek staan 2 kranen welke samen 135 ton kunnen hijsen, een accomodatie voor 347 personen!

In 2012 moest deze veteraan plaats maken voor zijn opvolger de Castorone. Deze gigantische pijpenlegger is bijna 2 x zo groot, zoals ook in onderstaande plaatje te zien is.

Vind hier meer informatie over de Castoro Sei
Op onderstaande foto’s ligt de Castoro Sei in de Merwehaven voor onderhoud. De Merwehaven is een haven aan de rechter Maas-oever in Rotterdam.
Volg de Castoro Sei via MarineTraffic
Hallo Alex,
Leuk artikel met foto’s van SAIPEM offshore pijpenlegger Castora Sei. Dit schip heeft de pijpleiding van het jouw bekende platform K15-FB-1 naar de kust bij Callantsoog destijds in opdracht van NAM gelegd. Ben bij het gehele project vanaf begin tot einde als NAM inspekteur betrokken geweest en heb vele herinneringen hiervan. Na het zien van de foto’s komt als eerste naar boven het eerste bezoek naar Brest (Frankrijk) waar de Castoro Sei in droogdok lag voor een inspektie /survey en Saipem net opdracht had gekregen om leiding te leggen. Als NAM team waren we uitgenodigd om een Pre-Survey uit te voeren voordat schip naar locatie ging. Tijdens de survey in het inmense grote dok werd een kleine Fiat 600 gebruikt met open dak om onder de grote pontoons (drijvers) te komen /rijden om deze visueeel te kunnen bekijken. Voor die tijd erg indrukwekkend en zeer groot. Een ander leuk wetenswaardigheid van deze leiding is dat het staal destijds is gemaakt door de Hoogovens in Ijmuiden hetgeen ze nog nooit eerder hadden gedaan voor offshore pijpleidingen.
Groet,
Sijtze Bouius.
Hoi Sjitze,
Hartelijk bedankt voor deze waardevolle toevoeging. Ik ben nooit op de hoogte geweest dat de Castora Sei verantwoordelijk is geweest voor het leggen van de LoCal (K15-FB-1) pijpleiding richting de Den Helder plant.
Het zal ook een waanzinnig gezicht geweest zijn om met een Fiat door het dok te rijden onder dit gevaarte. Wat dat betreft heb ik geluk dat ik vanuit mijn zonderraam zo over de haven van Rotterdam kan kijken, ik spot op deze manier talloze van dit soort schepen/barges en andere offshore gerelateerde zaken. Zo ook met de Castora Sei, deze lag op nog geen kilometer bij mijn huis vandaan, en zelfs dan is het ding nog groot! En niet alleen in die tijd, ik denk ook voor deze tijd.
Afgelopen week (begin April) ben ik zijn grotere broers de Castorone en de Castoro 10 tegen gekomen, deze leggen eveneens pijpen (of begraven ze), maar zijn iets langer…! De Castoro 10 is 164 meter en de Castorone is zeg maar 330 meter!!! De Castorone ligt op het moment van schrijven in de Mississippihaven op de Rotterdamse Maasvlakte en de Castoro 10 in de Wilhelminahaven in Schiedam.
Leuk ook om te weten dat het staal van eigen bodem komt. De leiding én het platform is dus niet alleen 100% NAM eigendom, maar ook nog eens 100% Nederlandse makelij :)
Nogmaals bedankt voor deze uitgebreide reactie.
Gr,
Alex