NAM Nederlandse Aardolie Maatschappij (Shell)

Vind hier alle bij ons bekende platformen van de NAM – Nederlandse Aardolie Maatschappij. Heb jij foto’s van een NAM platform, en wil je ze met ons delen, stuur ze dan op of maak een gratis account aan en voeg ze toe aan een nieuw bericht. Voor het plaatsen van een bericht zijn wel spelregels van toepassing.

Het bedrijf

In 1947 richten Shell en Esso gezamenlijk de NAM op. De eerste jaren wint de NAM aardgas uit kleine velden. In 1959 wordt het grote Groningen-gasveld aangeboord. NAM krijgt de vergunning om dit gas te winnen. Sinds 1975 wint de NAM ook offshore gas: eerst op de Noordzee, later ook in het waddengebied.
Voordat de NAM in 1947 word opgericht boord de Shell in 1943 al een olieveld aan bij Schoonebeek. Dit blijkt het op een na grootste olieveld van het vasteland van West-Europa te worden. De productie door de NAM start in 1947, duurt tot 1995 en is in 2011 hervat.

In 1948 wordt in Coevoorden door de NAM voor het eerst gas gewonnen. De velden zijn dan relatief kleine gasvelden midden op het platteland. Pas in 1959 boordt de NAM het beroemde Groninger-gasveld aan, en dit gasveld bij Slochteren behoort tot de grootste gasvelden ter wereld. De oorspronkelijk winbare voorraad was circa 2800 miljard m3 aardgas. Na deze ontdekking is de NAM zich meer gaan richten op het winnen van Aardgas.

Na diverse primeurs heeft de NAM ook de primeur om als eerste bedrijf van West-Europa naar gas te boren op de Noordzee en in 1975 worden de eerste platformen neergezet. Daarna blijft de NAM zich uitbreiden en blijven zij nieuwe eilanden bouwen en plaatsen. Naast de offshore eilanden bezit de NAM ook tientallen onshore gas win lokaties en in het westland boorde zij in het verleden ook veel naar olie. Enkele van deze lokaties zijn nog te herkennen aan de wel bekende ja-knikkers. Tot voor kort (2014) stonden er in Rotterdam nog enkele ‘ja-knikkers’, maar deze worden inmiddels afgeplugd en ‘verlaten’.

De NAM platformen

2 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Beste mensen,
  Op 20 april ontving ik via Vogelasiel de Paddenstoel een vleermuis van platform K 15 Bravo. Het ging hier om een volwassen vrouwtje ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii)
  We weten ondertussen dat deze soort de Noordzee overvliegt, maar zijn nieuwsgierig naar het uiteindelijke plaatje omtrent dit migratiegedrag.
  Graag zou ik van jullie de exacte coördinaten van dit platform vernemen.
  Hopelijk kunnen deze gegevens met mij gedeeld worden, bij voorbaat mijn hartelijke dank,
  Vriendelijke groet,
  Jan P.C. Boshamer
  janboshamer@planet.nl
  0031 6 27187888

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *