NAM K8-FA-1

De K8-FA-1 behoort samen met nog 3 andere platformen bij de oudste van de NAM, en word al jarenlang bewoond door vele mensen. Het eiland bestaat sinds begin 2000 uit twee platformen waaronder het Papa-platform (PP) met de risers (daar waar het gas omhoog komt) en het gas behandelingsproces, en het Alfa-platform (AP) met daarop de accomodatie. Sinds 2018 is de K8-FA-1 gedecomplexed (vereenvoudigd) qua proces en is het gas drogingsproces verwijderd. Het eiland had 7 gas putten en produceerd uit het Upper Rotliegend en samen met het gas van de satellieten word het nu “natte”, ongedroogde gas door een 31 kilometer lange 24″ leiding naar de K14-FA-1C gestuurd om daar verder gedroogd en behandeld te worden.

Het gasvoorkomen

Het K08-FA voorkomen bestaat uit een complexe structuur met interne breuken op een diepte van circa 3200mTVDss. Het veld bestaat uit vier door grote ongeveer NW-ZO gerichte, naar het NNO hellende gescheiden breuk blokken (voorkomens K08-FA-1, -2, -3 en -306), die intern verder door vele kleinere breuken worden versneden. Het belangrijkste reservoir element wordt gevormd door de zandige duinafzettingen, in het onderste en midden gedeelte van de Boven Slochteren Member.

De K8-FA-1 ontvangt gas van de volgende platformen:

Meer informatie over de K8-FA-1 is te vinden op NLOG

Op de eerste foto hieronder is de K8-Fa-1 te zien in de begin jaren zonder het accomodatie platform erbij, op het platform staat de boortoren de Nautilus 01. Deze foto is waarschijnlijk uit 1977/1978. Het ontwerp van dit platform ontwerp kan je ook terug zien bij de K15-FA-1, K15-FB-1, L13-FC-1 en de K7-FA-1. Op de tweede foto, eveneens uit de vroegere jaren van de K8-FA-1, ligt naast het platform een boorplatform, ik weet helaas niet welke dit is dus als iemand weet welk boorplatform dit is, zou ik het graag weten. Wat ik wel weet is dat het een foto van voor 1998 is aangezien de PAU, een extensie aan de zuid-zijde van het platform, nog niet is geïnstalleerd door de Maersk Explorer (later de Pride Rotterdam/Atlantic Rotterdam).

2 reacties Voeg de jouwe toe
  1. mijn vader geb in coevorden woonde in hollandseveld gem hoogeveen en woond nuin duitslan zijn naam is COOP CREMER was eerst gewoon werkzaam op dit platform en later hogere baas op de platform van de NAM hij is begonnen bij venko in hoogeveen in de hoogspannings masten en daarna op het boor eiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *