NAM K8-FA-1

De K8-FA-1 behoort samen met nog 3 andere platformen bij de oudste van de NAM. Het platform is geplaatst eind 1977 door de Challenger van Heerema en de productie is gestart in 1978). Het platform bestaat sinds begin 2000 uit twee platformen waaronder het Papa-platform (PP) met de risers (daar waar het gas omhoog komt) en het gas behandelingsproces plaatsvind, en het Alfa-platform (AP) met daarop de accomodatie. Sinds 2018 is de K8-FA-1 gedecomplexed (vereenvoudigd) qua proces en is het gas drogingsproces verwijderd. Het eiland had 7 gas putten en produceerd uit het Upper Rotliegend en samen met het gas van de satellieten wordt het nu “natte”, ongedroogde gas door een 31 kilometer lange 24″ leiding naar de K14-FA-1C gestuurd om daar verder gedroogd en behandeld te worden.

Het gasvoorkomen

Het K08-FA voorkomen bestaat uit een complexe structuur met interne breuken op een diepte van circa 3200mTVDss. Het veld bestaat uit vier door grote ongeveer NW-ZO gerichte, naar het NNO hellende gescheiden breuk blokken (voorkomens K08-FA-1, -2, -3 en -306), die intern verder door vele kleinere breuken worden versneden. Het belangrijkste reservoir element wordt gevormd door de zandige duinafzettingen, in het onderste en midden gedeelte van de Boven Slochteren Member.

De K8-FA-1 ontvangt gas van de volgende platformen:

Meer informatie over de K8-FA-1 is te vinden op NLOG

Op de eerste foto hieronder is de K8-Fa-1 te zien in de begin jaren zonder het accomodatie platform erbij, op het platform staat de boortoren de Nautilus 01. Deze foto is waarschijnlijk uit 1977/1978. Het ontwerp van dit platform ontwerp kan je ook terug zien bij de K15-FA-1, K15-FB-1, L13-FC-1 en de K7-FA-1. Op de tweede foto, eveneens uit de vroegere jaren van de K8-FA-1, ligt naast het platform een boorplatform, ik weet helaas niet welke dit is dus als iemand weet welk boorplatform dit is, zou ik het graag weten. Wat ik wel weet is dat het een foto van voor 1998 is aangezien de PAU, een extensie aan de zuid-zijde van het platform, nog niet is geïnstalleerd door de Maersk Explorer (later de Pride Rotterdam/Atlantic Rotterdam).

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
albert cremer

mijn vader geb in coevorden woonde in hollandseveld gem hoogeveen en woond nuin duitslan zijn naam is COOP CREMER was eerst gewoon werkzaam op dit platform en later hogere baas op de platform van de NAM hij is begonnen bij venko in hoogeveen in de hoogspannings masten en daarna op het boor eiland

Hoi Albert,
Wat leuk! Heeft u hier ook foto’s van toevallig?
Vanaf mei zit ik ook weer op de K81. Kijken hoe het daar gaat :)

Sijtze Bouius

Hallo Albert,
Was opzoek naar een NAM film , Werkpaarden op de Noordzee en kwam jou verhalen tegen omtrent de NAM platforms tegen. Ik was destijds als Installatie Inspecteur bij de NAM in Den Helder werkzaam en was betrokken bij de ontwerpen, bouwen en installatie van de eerste platforms. Vele herinneringen komen weer voorbij bij het lezen en zien van de foto’s. Alle deze platforms zijn destijds gebouwd bij De Groot iInternational in Zwijndrecht en DeGroot Hensen in Rotterdam. De installatie van de platforms K8-FA-1, K8-FA-2, K14-FA-1, K15-FA-1, K15-FB-1 en K11-FA-1 ( tot ongeveer 70 % klaar ) is gedaan door Heerema met hun eerste kraanschip Challenger een omgebouwde tanker met in hetmidden een kraan welke 1000 ton kon tillen. Voor die tijd groots. Echter stelt nu niets meer vergeleken met huidige kraanschepen welke in tandem meer dan 22.000 ton kunnen liften. Volgens mij ligt naast platform K8 -FA-1 het booreiland Neddril 4, heb waarschijnlijk ook nog wel foto’s omdat rond die tijd er een extra module is geplaatst .

Hoi Sijtze,
Bedankt voor je uitgebreide toelichting op het verhaal van Albert en op het artikel van de K8-FA-1. Persoonlijk denk ik niet dat het de Neddrill 4 was, dit omdat de toren van de Neddrill 4 open was tov de toren op de foto. Ook had de Neddrill 4 vier poten en geen drie zoals het rig heeft op de foto. Maar Bedankt voor het meedenken :)

Sijtze Bouius

Hallo Alex,
Heb intussen nog wat speurwerk gedaan ( foto’s en oude agenda’s ) en zie ook dat het niet de Neddril 4 booreiland is, je hebt gelijk. Het meest waarschijnlijke is dat het de Transocean 4 is , ik weet namelijk zeker dat deze de putten K8-FA-203 heeft getest en K8-FA-205 heeft afgeboord. De andere putten zijn door de Nautilus eerder geboord.

Hoi Sijtze,
Nu ben ik ook gaan spitten :)
De K08-FA-203 en de K08-FA-205 zijn inderdaad geboord door een Transocean, maar niet de 4, de Transocean 1.
Zie helemaal bovenaan deze log van Schlumberger van de K08-FA-203 (Let op, is een grote foto)
En hier een diepte referentie van de K08-FA-205
Bedankt voor het helpen zoeken.
Beide zijn weliswaar putten van de K8-FA-2 (in de volksmond de K82).