Sikorsky S61

De Sikorsky S-61L en de S-61N, ook wel de bus of de S61 genoemd, is een oude rot in het vak. Het is namelijk de meest gebruikte helikopter om personen van en naar boor- en productieplatformen te brengen. Sinds 2010 is de S61 niet meer op het Nederlandse deel van de Noordzee te zien. De laatste die er nog vloog, die werd gebruikt als SAR (Search And Rescue) helikopter.

De voorloper van de S61, de Sikorsky SH-3 Sea King, vloog voor het eerst in 1959 en vanaf 1961 werd er een civiele uitvoering van gemaakt, de S-61L en de S-61N.

Op de eerste foto is goed te zien hoe ruim je toen zat, de opzet was, in mijn ogen, beter om voor langere duur in te verblijven. Zeker de ritjes naar de F3-FB-1 (via AWG :( ). Op deze foto (jaartal weet ik helaas niet) is de KLM S61 op weg van Schiphol Oost naar het toenmalig Mobil P6-A platform (op het moment van schrijven is de operator Wintershall).


Afscheid S61

Onderstaande foto´s zijn van de laatste S61 die de Kooy in Den Helder verlaat. Afsluiting van een tijdperk :( Het was altijd leuk om in die bus te zitten, lekker ruim en vloog lekker.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties