Neptune F3-FB-1

De F3-FB-1 is een gasproductie en olieproductie platform van Neptune Energie. Het platform produceerd sinds 1993 uit de Upper Graben/Central Graben formatie olie en gas. Het geproduceerde gas word behandelt en gedroogd en gaat daarna via een zeeleiding richting de plant in Den Helder, waar het verwerkt en verkocht word. Naast gas word er ook olie geproduceerd wat word opgeslagen in een ondergronde opslag, onder een Loading Terminal platform welke staat op 1 been (een zogenaamde monopile). Deze monopile heeft de naam F3-LT (waarbij LT staat voor Loading Terminal). Van hieruit word de olie overgepomp naar een bunkerschip. Het leuke van dit platform is dat wanneer je er op zit dat je de hele dag rondjes draait. Dit vanwege het feit dat het platform met zijn gezicht in de wind draait om de verlading met een schip te vergemakkelijken.

Meer informatie over de F3-FB-1 is te vinden op NLOG

Begin jaren F3-FB-1

In de begin jaren werd de F3 geopereerd door de NAM. De geproduceerde olie werd toen nog, vanuit de F3-LT, vervoerd door een Olietanker genaamd de Cardissa naar de Europoort in Rotterdam.

Op onderstaande eerste 2 foto’s is te zien dat de Crystal Sea aan het assisteren is bij het schoonproduceren van een net geboorde put (F03-FB-104), dit was in 1995 een revolutionair idee en scheelde aanzienlijk in emissies en vervuiling van het eigen systeem. De Crystal Sea was een ware varende raffinaderij van Green Seas Operations. Tijdens het schoonproduceren van deze put (well cleanup) werd er gebruik gemaak van een zogenaamde MegaFlow-Separator, gebouwd door Expro. Dit was toendertijd de grootste in de wereld en moest in delen worden vervoerd. De separator had een capaciteit van 7 mNm3 gas per dag en 3200 m3 olie per dag.

Meer informatie over dit project is terug te lezen in de NamMogrammen van de NAM, kijk dan in nummer 7/8 van 1995.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gerben

Roestbak

Vond het vroeger, in de NAM tijd, altijd een heel fijn platform. Lekker ruim, mooie accommodatie. Inmiddels al zeker 12 jaar niet meer geweest.