Taqa P15 (Rijn Charlie)

De P15-A, C & D (ook wel de Rijn Charlie, of alleen Rijn) van Taqa zijn gekoppelde platformen. De P15-A is het wellhead platform waar de olie omhoog gehaald wordt. De P15-C is een verwerkingsfabriek en op de P15-D komt het gas binnen van diverse satelliet platformen. Het gas wat binnenkomt op de P15-D komt o.a. van de P15-G, P15-E, P15-A, P18-A en diverse sub sea putten. Het platform is begonnen met produceren in het jaar 1985 en zit in de stratigrafische eenheid Rijn Member. Het behandelde gas gaat via de P15-D door een 40 km lange en 26″ dikke leiding richting de Maasvlakte. De geproduceerde olie gaat vanaf de P15-C door een 42 km lange en 10″ dikke leiding richting Hoek van Holland.

p15 overview

Het gasvoorkomen

De voorkomens van P15 zijn gelegen op dieptes variërend van ongeveer 2475 meter tot ongeveer 3150 meter. De reservoirs zijn opgebouwd uit zandstenen van de ‘Main Buntsandstein Subgroep’ van Trias ouderdom en worden afgewisseld met dunne schalie afzettingen. Deze gesteenten zijn afgezet onder warme woestijncondities met spaarzame maar intense neerslag, en bestaan voor het merendeel uit duin- en rivierafzettingen. De aeolische duin zanden vertonen in het algemeen de beste reservoir eigenschappen. De afsluitende lagen van de voorkomens zijn de overliggende Triassische kleisteen formaties. Afdichting langs de begrenzende breuken van de voorkomens wordt verkregen door kleisteen formaties van verschillende geologische ouderdom en in sommige gevallen mogelijk ook door kleismeer van de breukvlakken. Het gas in de voorkomens is ontstaan uit de steenkool afzettingen van het Carboon tijdperk.

Meer informatie over de P15 is te vinden op NLOG

Het condensaat wat uit het gas is gehaald word naar de P15-C geëxporteerd en samen met de ruwe olie door een 42 km lang leiding richting een verwerker in Hoek van Holland gestuurd.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
balletpak

Dank u voor het artikel, het is heel goed uitgelegd!

Hans Menge

Correctie: De P15-A is het wellhead platform (puttendeck) van de P15-C.
Dus hier komt olie vandaan en geen gas.
Als ook van het voormalige, inmiddels verwijderde, P15-B platform wat een satelliet platform was.
Op de foto zie je de P15-B op de sloop liggen.

P15-B.jpg