Sikorsky S-76

De Sikorski S76 was een velvuldig gebruikte helikopter in de offshore totdat deze ergens tussen 2010 en 2015 vervangen werd door andere modellen zoals de S92, AW139 en de AW189. Wat mij persoonlijk nog is bijgebleven is het feit dat je vrij laag zat waardoor je, zeker ik met mijn bijna 2 meter, na een lange vlucht geen gevoel meer had in je benen. Ditzelfde had je ook met de EC155 helicopter, gemaakt voor kleine personen :)

De S76 is een helikopter gebouwd door Sikorsky welke wordt aangedreven door twee asturbinemotoren, heeft een vierbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. Dit model is specifiek ontworpen voor de civiele markt en dan in het bijzonder voor de offshore industrie en zakenvluchten. Van origine heette dit model de S74, maar is later veranderd naar de S76 als eerbetoon aan de “bicentennial” in 1976 (de 200e verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring).

Het prototype vloog voor het eerst op 13 maart 1977 welke was uitgerust met 2 Allison 250C30-turbines van elk 478 kW. Er werden sinds het eerste model diverse varianten uitgegeven zoals de Sikorski S76A, S76B, S76C, S76D en de AUH76 (militaire variant).De helikopter werd uitgerust met 12 zitplaatsen, wat het typische aantal personen was welke van en naar een platform werden gebracht of werden opgehaald.

De totale lengte bedraagt 16 meter, de breedte is 4.14 meter en de hoofdrotor is 13.41 meter. Met een totaal startgewicht van 5300 kilo kan de heli een aardige load tillen en met een maximale snelheid van 287 kilometer per uur ook nog eens redelijk snel.

De onderstaande foto’s heb ik gemaakt op de G17-A van het toenmalige GDF Suez in 2011 en dat was voor mij ook een van de laatste keren dat ik er in heb gevlogen. De helikopters gingen daar met de crew change shut down en bleven ongeveer een uur aan dek staan.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties