Neptune G17-A

G17A is een gasproductie platform van Neptune (voorheen GDF Suez, Placid & Conoco) welke ligt in het G-veld boven Schiermonnikoog (coördinaten 53 46.50 n 006 06.04 e). De G17A produceert zelf gas, maar krijgt ook gas van diverse satellieten. Enkele satellieten zijn G14A, G14B, G16A, G16B en een subsea put (S1 genaamd).

g14 g16 g17 ngt

Technologie

De G17-A exporteert het droge gas via de NGT leiding naar het vaste land. De G17 behoort tot de groep van nieuwe platformen, waardoor het qua technologische snufjes voorop loopt op de oudere eilanden zoals in het L veld, welke uit de jaren 70 en jaren 80 stammen. De G17-A bestaat uit twee platformen verbonden dmv een loopbrug.

Het platform met de accommodatie, de putten en het helikopterdek wordt het productie platform genoemd (vanwege het feit dat er producerende putten zijn) en het andere platform het compressie platform, dit vanwege de gas compressoren die erop staan. Op het moment van schrijven stonden er 2 single shafts centaurs turbines op welke het gas tot rond de 90 bar drukken.

De G17-A ontvangt gas van de volgende platformen:

  • G14-A
  • G14-B
  • G16-A
  • G16-B
  • G17a-S1 (Sub Sea put met een 6″ leiding naar de G17-A)

Het gasvoorkomen

Het winningsplan heeft betrekking op het gasvoorkomen gelegen in het blok G17cd. Het gas voorkomen is ontdekt middels boring G17-4 in 1999. Het G17cd-A veld is ontwikkeld door installatie van het G17cd-A platform waar op dit moment twee producerende putten aanwezig zijn.
Het G17cd-A gasvoorkomen wordt gevormd door zanden/kleisteen van Trias ouderdom. Het gas, condensaat en mee geproduceerde water worden geproduceerd via het G17cd-A platform en behandeld op het G17cd-AP processing platform alwaar droging en compressie plaatsvind. Van het G17d-AP platform wordt het gas en condensaat door het NGT pijpleiding systeem afgevoerd naar Uithuizen, waar aflevering in het Gasunienet plaatsvindt. In totaal zijn 2 putten gebruikt voor gas winning waarvan er 1 per 01 september 2021 continu produceert (A2) en 1 met tussenpozen (“intermittent”).
2) Geologische beschrijving Het reservoir van het G17cd-A gasvoorkomen is van Trias ouderdom. De Trias Volpriehausen zanden en Volpriehausen kleisteen in G17cd-A hebben een gemiddelde porositeit van 16 en 13%. Het gas is gegenereerd uit de koollagen aanwezig in de diepere Carboon sedimenten. Het gasvoorkomen bevindt zich op een diepte van 2800 m.

Vind hier meer informatie over de G17A

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties