Pioneering Spirit

bumblebee pioneering spirit
Bumblebee (Foto Allseas ©)

De Pioneering Spirit (vorrheen de Pieter Schelte) is het grootste constructie schip in de wereld, met een maximale lift capaciteit van 48.000 ton!!!!! voor topsides (platform afwerking op de jacket – poten) en 20.000 ton jackets. Naast deze verbluffende lift capaciteit is het schip ook nog in staat om extreme zware pijpleidingen te installeren mbv de zogenaamde ‘BumbleBee’. Ze kan 32″ pijpleidingen op 2200 meter diepte leggen met een snelheid van 5 km/dag. Met deze getallen verslaat ze de Solitaire (voorheen de nummer 1 in het leggen van pijpleidingen).

De Pionering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed en beschikt over een dekkraan met een lift capaciteit van 5000 ton. Voor de aandrijving gebruiken ze 12 Azimuth thrusters welke aangedreven worden door 8 diesel generatoren met een gecombineerd vermogen van 95 MW (oftewel ruim 1.5 miljoen 60 watt lampjes 🙂 ).

Artikel gaat verder onder de foto’s

Onderstaande foto’s zijn genomen van de Pioneering Spirit in de Alexiahaven in de Rotterdamse 2de Maasvlakte in mei 2018

 

Heavyweight lifter

De Pioneering spirit begon zijn professionele carrière als heavyweight lifter in 2016 met het verwijderen van de YME production unit in Noorwegen. Het gevaarte woog 13.500 ton! Zie de video daarvan hieronder. Ik heb na ongeveer 1 minuut het geluid uitgezet want ik ben niet zo’n klassieke muziek liefhebber (de editor van het filmpje waarschijnlijk wel).


Film Allseas ©

Heavyweight lifter 2.0

Na deze monster klus werd de Pioneering Spirit nogmaals op de proef gesteld met een nog veel zwaardere klus, namelijk eentje van 24.000 ton!!!!!! Het was het iconische Brent Delta platform van Shell, in het Engelse gedeelte van de Noordzee. Dit was in april 2017, de Pioneering Spirit heeft hiermee een plekje in het Guinness Book of Records (niet echt hoor!) verdient als zwaarste offshore lift ooit. Zie de video van deze klus hieronder.


Film Allseas ©

Nieuwsgierig naar hoe de pioneering Spirit is gebouwd? Neem dan een paar minuten de tijd om naar deze toffe timelaps te kijken van het in Zuid-Korea (DSME werf – 2011–2014) gebouwde schip.


Film Allseas ©

Volg de Pioneering Spirit via MarineTraffic


Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *