Pioneering Spirit

bumblebee pioneering spirit
Bumblebee (Foto Allseas ©)

De Pioneering Spirit (vorrheen de Pieter Schelte) van Allseas is het grootste constructie schip in de wereld, met een maximale lift capaciteit van 48.000 ton!!!!! voor topsides (platform afwerking op de jacket – poten) en 20.000 ton jackets. Naast deze verbluffende lift capaciteit is het schip ook nog in staat om extreme zware pijpleidingen te installeren mbv de zogenaamde ‘BumbleBee’. Ze kan 32″ pijpleidingen op 2200 meter diepte leggen met een snelheid van 5 km/dag. Met deze getallen verslaat ze de Solitaire (voorheen de nummer 1 in het leggen van pijpleidingen).

De Pionering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed en beschikt over een dekkraan met een lift capaciteit van 5000 ton. Voor de aandrijving gebruiken ze 12 Azimuth thrusters welke aangedreven worden door 8 diesel generatoren met een gecombineerd vermogen van 95 MW (oftewel ruim 1.5 miljoen 60 watt lampjes :) ).

Vorige namen:

  • Pieter Schelte (2014 – 2015)
  • Pioneering Spirit (2015 – heden)

Artikel gaat verder onder de foto’s

Onderstaande foto’s zijn genomen van de Pioneering Spirit in de Alexiahaven in de Rotterdamse 2de Maasvlakte in mei 2018

De naam Pioneering Spirit

Voordat het kraanschip zijn uiteindelijke (tweede) naam kreeg, De Pioneering Spirit, heette zij Pieter Schelte. Maar deze naam riep nogal wat gemixte gevoelens op bij een hoop mensen. De naam kwam namelijk van Pieter Schelte Heerema, de oprichter van Heerema. Dit was nog niet eens zo gek om je vlaggenschip te vernoemen naar de oprichter en naam drager van het bedrijf. Maar wat wel veel mensen tegen de schenen trapte was het feit dat hij eind jaren dertig lid werd van de Nationaal-Socialistische Nederlandsche Arbeiderspartij en vanaf september 1940 van de Waffen-SS (Hij was een overtuigd antisemiet en anticommunist). Voor meer informatie omtrent dit onderwerp kun je verder lezen op wikipedia. De Pieter Schelte werd na kamervragen en veel kritiek in 2015 in Rotterdam omgedoopt tot Pioneering Spirit. De Afkorting P.S. staat nog steeds synoniem voor Pieter Schelte.

Heavyweight lifter

De Pioneering spirit begon zijn professionele carrière als heavyweight lifter in 2016 met het verwijderen van de YME production unit in Noorwegen. Het gevaarte woog 13.500 ton! Zie de video daarvan hieronder. Ik heb na ongeveer 1 minuut het geluid uitgezet want ik ben niet zo’n klassieke muziek liefhebber (de editor van het filmpje waarschijnlijk wel).

Film Allseas ©

Heavyweight lifter 2.0

Na deze monster klus werd de Pioneering Spirit nogmaals op de proef gesteld met een nog veel zwaardere klus, namelijk eentje van 24.000 ton!!!!!! Het was het iconische Brent Delta platform van Shell, in het Engelse gedeelte van de Noordzee. Dit was in april 2017, de Pioneering Spirit heeft hiermee een plekje in het Guinness Book of Records (niet echt hoor!) verdient als zwaarste offshore lift ooit. Zie de video van deze klus hieronder. De resterende Brentfield platformen worden t.z.t. verwijderd.

Film Allseas ©

Nieuwsgierig naar hoe de pioneering Spirit is gebouwd? Neem dan een paar minuten de tijd om naar deze toffe timelaps te kijken van het in Zuid-Korea (DSME werf – 2011–2014) gebouwde schip.

Film Allseas ©

Volg de Pioneering Spirit via MarineTraffic


Onderhoud Rotterdam

Onderstaande foto’s en video is van het vertrek vanuit de Rotterdamse Pr. Arianahaven richting een nieuwe klus in Maart 2021.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties