NamMogrammen

Met veel genoegen heb ik de NamMogrammen van de NAM mogen gebruiken voor op mijn website. Deze blaadjes staan namelijk boordevol interessante informatie in een voor mij zeer goed en groot bedrijf.

NamMogram, een personeelsblad van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, is niet het eerste maandelijkse blad wat uitgegeven werd, maar is een opvolging op ,,Ons Bedrijf”. Het was de bedoeling om dit blad 2 x per maand uit te geven, wat niet elke maand is gelukt, maar elke maand zeker wel.

Naast NamMogram had je ook ,,Olie” een maandblad welke zich meer richten op de olie tak van de Koninklijke Shell Groep. Helaas heb ik hier geen enkel exemplaar van kunnen bemachtigen.

Het doel van de NamMogram

Door de vele locaties en het grote geografische gebied waarin NAM werkzaam was door de toenemende groei, dreigde de onderlinge band en verbondenheid tussen alle diciplines en locaties verloren te gaan.
Door het in leven roepen van de NamMogram wilde de NAM hier weer verbetering in brengen, dit werd mede gedaan door het schrijven over plaatsen of streken waarin het personeel werkte of zou gaan werken, speciale gebeurtenissen, omstandigheden of toestanden waarmee de NAM in aanraking zou komen.
Maar ook zaken als verkeer, veiligheid, doelmatigheid van voeding en personeelszaken (personalia). Al met al een boordevol en interessant blaadje.

Veel plezier met alle nostalgie, en mocht je een oude rot bij de NAM zijn, kijk dan eens bij de Personalia pagina’s om te zien of je jezelf tegen komt in het jaar dat je bent aangenomen. Van de offshore ben ik er al een hoop tegen gekomen. HMI’s, operators noem maar op.

Klik op de onderstaande jaartallen om alle uitgaves van dat jaar in PDF te bekijken.

Jaargang 1960
8 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Mijn vader heeft ze allemaal weggegeven ( de NamMo-gram’s) dat was best wel jammer ,maar U heeft het netjes gedaan zo kan ik nog herkenbare dingen van schoonbeek vinden , het met pensioen gaan van mijn vader 1988 en het ongelukje wat ik heb gehad 1978 op de K15-FA -1 leuk om het nog eens te kunnen bekijken .

   1. hallo ,Alex in de nammo gram van 1978 staat een berichtje van de directeur van Nam met als tekst geluk bij een ongeluk ik was nog maar net aan boord en moest met iemand van Weatherford Int een afsluiter monteren .
    Ik liep met hem mee naar de werkplek niet wetende dat we onder andere mensen door liepen op dat moment kwam dopsleutel 80MM naar beneden vallen bij hem op de helm en daarna bij mij op de onderarm, ik wilde het in eerste instant niets zeggen maar helaas was het gezien op camera , het gevolg was dat operator om riep dat ik me moest melden.
    Ik was die morgen om 04 00 uur uit huis gegaan en was die avond om 2300 uur weer thuis met een zeer zwaar gekneusde onderarm.

    1. Hoi Jan,
     Dat is een heftig verhaal zeg! Gelukkig maar dat het goed is afgelopen. Nou is een zwaar gekneusde arm ook niet iets wat je wilt, maar altijd beter dan hem op je hoofd krijgen.
     Ik heb hem gevonden in de NamMogram van mei 1979. Tegenwoordig kunnen dit soort ongelukken best wel hoog opgepakt worden, en worden er hele studies op los gelaten. Wel al goed dat er toen al zoveel aandacht aan besteed werd.
     Nogmaals bedankt voor het delen van uw verhaal.

  1. Hoi Tineke,
   Wat leuk om een van de ontwerpers op de site te hebben.
   U geeft aan dat het veel plakken en knippen was, maar ik vind de nammogrammen heel leuk en mooi gemaakt. Boordevol (voor mij) waardevolle informatie.
   Gr,
   Alex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)