Wintershall K10-B

De K10-B is een (inmiddels) onbemand productie platform van Wintershall. Het wellhead-platform staat op een 6-potige jacket en is dmv een brug verbonden met een 6-potige productie platform. Op het productie platform is plek voor 28 personen. De K10-B ligt op ongeveer 112 km van Den Helder en heeft een lengte van 117.2m, is 34.9m breed en meet op het hoogste punt 59.3m. Het platform kreeg voorheen via een 10″ pijpleiding gas vanaf de K10-V, maar deze is uit gebruik genomen. Het geproduceerde ging voorheen via een 20″ leiding naar de K13-A, maar ook deze is uit gebruik genomen. Het platform is in 1982 geïnstalleerd en is momenteel niet meer actief (geen actief producerende putten).

In onderstaande foto galerij staan enkele foto’s van de plaatsing van de K10-B in het begin van de jaren 80 door de Hermod. Het was toen nog niet eerder voorgekomen dat een platform op open zee door twee kranen tegelijkertijd werd geplaatst. Het hele gevaarte woog 3400 ton (bron: Pennzoneel Nr. 5 Maart 1984). Een primeur!


K10-B in den beginne

In de tijd van de cowboys was de K10-B nog bemand en werd het geopereerd door Pogo, wat staat voor Pennzoil Offshore Gas Operators. Op onderstaande beelden uit 1985 is goed te zien hoe hard het stormde en hoe het leven er toen aan toe ging. Je had toen nog geen val gordels of helmen, en EX apparatuur, wat was dat 🙂

 

Gerelateerde berichten

4 reacties Voeg de jouwe toe
  1. Top hoor Arie, ik denk dat van mijn vader ook nog foto’s van de plaatsing etc heb.
    Leuk om het terug te zien, ik ben er zelf ook geweest via Okay/Giesselbach. Als mijn vader hierover sprak was ik onwijs trots op hem, hij heeft de platforms ontworpen en inbedrijfgesteld.

    En idd de cowboys kwamen bij ons thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *