Wintershall K10-B

De K10-B was een productie platform van Wintershall. Het is inmiddels compleet weggehaald en de putten zijn afgeplugd. Het wellhead-platform stond op een 6-potige jacket en was dmv een brug verbonden met een 6-potige productie platform. Op het productie platform was plek voor 28 personen. De K10-B lag op ongeveer 112 km van Den Helder en had een lengte van 117.2m, en 34.9m breed en was op het hoogste punt 59.3m. Het platform kreeg voorheen via een 10″ pijpleiding gas vanaf de K10-V, maar deze was al uit bedrijf genomen. Het geproduceerde gas ging voorheen via een 20″ leiding naar de K13-A, maar ook deze was al uit bedrijf genomen. Het platform was in 1982 geïnstalleerd en produceerde al geruime tijd niet meer (stond leeg als het ware).

In onderstaande foto galerij staan enkele foto’s van de plaatsing van de K10-B in het begin van de jaren 80 door de Hermod. Het was toen nog niet eerder voorgekomen dat een platform op open zee door twee kranen tegelijkertijd werd geplaatst. Het hele gevaarte woog 3400 ton (bron: Pennzoneel Nr. 5 Maart 1984). Een primeur!


K10-B in den beginne

In de tijd van de cowboys was de K10-B nog bemand en werd het geopereerd door Pogo, wat staat voor Pennzoil Offshore Gas Operators. Op onderstaande beelden uit 1985 is goed te zien hoe hard het stormde en hoe het leven er toen aan toe ging. Je had toen nog geen val gordels of helmen, en EX apparatuur, wat was dat :)

 

3 1 stem
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
arie warmer

de K10 bravo met storm. Bekijk hier

arie warmer

toen het nog ingebruik was Bekijk hier

R de Ruiter

Top hoor Arie, ik denk dat van mijn vader ook nog foto’s van de plaatsing etc heb.
Leuk om het terug te zien, ik ben er zelf ook geweest via Okay/Giesselbach. Als mijn vader hierover sprak was ik onwijs trots op hem, hij heeft de platforms ontworpen en inbedrijfgesteld.

En idd de cowboys kwamen bij ons thuis.

Hoi R,
Wat leuk dat ik al die oude cowboys op mijn website mag ontvangen en helemaal leuk dat je er een bepaalde herinnering aan heb.

Leon de vreede

Ik heb een vraagje over dat platform K 10B, waar is het gebouwd? Ik heb namelijk een kapstok op zolder gevonden dat aangeboden is door het productie personeel van Pennzoil 1984. Met een messing miniatuur van een platform er op.

Mvg,
Leon de Vreede

Hoi Leon,
Bedankt voor je bericht, en ik zou graag de kapstok eens willen zien. Misschien is het mogelijk dat ik een foto ontvang voor op de website?
Ik kan helaas geen informatie vinden over waar dit platform is gebouwd en door wie. Dit is specifieke informatie die misschien een oud medewerken kan beantwoorden. U kunt uw vraag stellen op ons forum, misschien dat iemand daar uw vraag kan beantwoorden.
Gr,
Alex