Vliegveld de Kooy (Den Helder airport)

Wie weleens naar een offshore locatie op het Nederlandse deel van de Noordzee is geweest, is vast en zeker ook op de Kooy geweest. Je komt niet (enkele uitzonderingen daargelaten – lees de Kroonborg ed) op een platform zonder eerst een ritje in een helikopter gemaakt te hebben. Deze vluchten worden alleen maar uitgevoerd vanuit luchthaven de Kooy, vroeger ook vanuit Rotterdam of Amsterdam. De luchthavens van Rotterdam en Amsterdam zijn wel nog steeds uilval mogelijkheden ten tijde dat luchthaven de Kooy dicht zit vanwege mist of andere calamiteiten. Vanaf dit vliegveld vliegen alle maatschappijen naar hun bestemming, denk hierbij aan Engie, NAM, TAQA, Wintershall, ONE, Dana en nog enkele andere.

De Kooy is van origine een marine vliegveld, maar word tegenwoordig veelal gebruikt voor de burgerluchtvaart, en dan met namen voor de zogenaamde offshore helikoptervluchten. Het vliegvelkd bevat 1 baan, welke 1275 meter lang is en 30 meter breed.

Op de luchthaven zitten diverse bedrijven zoals Peterson (logistiek bedrijf), Vice Versa (HET restaurant/cafetaria van de luchthaven), Parc Air BV (vastgoedbeleggingen), The Travel Club (reisadviseurs) en nog wat andere bedrijven.


Landing op de Kooy

Hieronder een landing met een H155 helikopter op luchthaven de Kooy, ook wel Den Helder Airport genoemd.
(Let op! Zet je geluid iets zachter, het is nogal lawaaiig in een heli 🙂 )

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *