ConocoPhillips Ekofisk 2/4 Z

Wie denkt dat het alleen maar gebeurd op het Nederlandse en Engelse deel van de Noordzee heeft het goed mis. Het Ekofisk olieveld in het Noorse deel van de Noordzee bevat een van de grootste olie reservoirs in de Noordzee. Het in 1969 aangeboorde veld bestond in zijn hoogtijdagen uit 32 platforms, waarvan de Ekofisk van ConocoPhillips er een is.

Het platform de Ekofisk bestaat uit meerdere separate eilanden verbonden door loopbruggen, dit zien we oa ook terug bij de L10-A van Engie. De Ekofisk meet maar liefst 1 kilometer lang en weegt circa 30.000 ton!
Dit mega complex is mede tot stand gekomen doordat het top bestuur van (toen nog) Phillips Petroleum in 1962 op bezoek was in Nederland voor vakantie en zij de vele boortorens en activiteiten waarnamen (dit was na de ontdekking van Slochteren in 1959). Zij hebben deze ideeën meegenomen en zijn in Noorwegen begonnen met het aanboren van olie en gas. In het beginsel waren de boringen in Noorwegen een fiasco en werd er geen of nauwelijks olie aangeboord, tot in 1969 Philips Petroleum een laatste boring wilde uitvoeren met de semi-sub Ocean Viking en zij in blok 2/4 olie van hoge kwaliteit in het Ekofisk-veld aantroffen. Vanaf deze dag zijn er miljarden geïnvesteerd om het olie uit dit veld te produceren.

Op onderstaande foto is voornamelijk alleen het zulu platform te zien met daarbij het boorplatform West Limus (een diepwater-boorplatform van het type jack-up).

Ook te zien op de foto’s is de accommodatie, hier kunnen de Nederlandse operators nog wel wat van leren :) , in mijn optiek is alleen de NAM in in haar hoogtijdagen in de buurt gekomen qua luxe op de platforms. Zeker als je kijkt hoe de platformen van de NAM werden gebouwd (groot, ruimtelijk).

Photo credit: ConocoPhillips


Ekofisk Complex

Hieronder nog wat foto’s van het hele complex, dit om je een inzicht te geven van de grote van het gehele complex.

Photo credit: ConocoPhillips

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties