Petrogas Q1 Halfweg

Het Q1 Halfweg satelliet platform was op het laatst (het platform is inmiddels verwijderd/opgeruimd) van Petrogas E&P (daarvoor Chevron en Unocal). Het gasveld van Q1 was al ontdekt in 1975, maar de productie (met drie putten) is gestart in september 1995 en er werd geproduceerd uit de Slochteren Formatie. Het onbemande platform bevond zich op ongeveer 25 km ten westen van Den Helder. De Q1 is van het type ‘zelf installerend’ (zoals op onderstaande voorbeeld te zien is), dit wilt zeggen dat het platform kant en klaar naar zijn locatie versleept werd middels een barge waarna het zichzelf met 4 takels omhoog heeft getakeld. De barge is mee omhoog getakeld om het platform goed stevig op de bodem te drukken.

Het platform is middels een pijpleiding met het Hoorn olieplatform verbonden, waar het gas en condensaat worden behandeld in een gasbehandelingsinstallatie op het puttenplatform. Vervolgens gaan beide stromen via een pijpleiding naar het WGT transportsysteem om naar het land te worden getransporteerd. Twee jaar na aanvang van de productie (1997) was de druk in het veld zover gedaald dat tot compressie moest worden overgegaan. In 2001 is tot 2-traps compressie overgaan en in 2003 is voorcompressie geïnstalleerd op het Halfweg sateliet platform, waarmee 3-traps compressie is gerealiseerd.

Gas, condensaat, productiewater en evenwichtswater worden via de pijpleiding naar de Hoorn Gas Module getransporteerd, waar deze stromen worden gescheiden in de productie separator. Het gas wordt gecomprimeerd en vervolgens gedroogd in een glycol toren. Het condensaat wordt van het water gescheiden in een separator, waarna het samen met het gas naar de exportleiding wordt getransporteerd. Het water wordt in de waterbehandelingsinstallatie van het Hoorn olieplatform gereinigd tot < 40 mg/l.

Het volledige proces is hieronder schematisch weergegeven:

Processchema behandelingsinstallatie van Halfweg gas op Hoorn
Processchema behandelingsinstallatie van Q1 Halfweg gas op Hoorn
Q1 Halfweg Veld
Q1 Halfweg Veld

Het gasvoorkomen van Q1 Halfweg

Het Q1 gasveld Halfweg heeft een Slochteren (Rotliegend) Upper Permian eolisch reservoir. De formatie is ongeveer 270m dik. De structuur van het reservoir is een tilted fault block. Het gas is afkomstig uit het Carboon. En het reservoir wordt afgesloten door een Zechstein formatie. De reservoir zandsteen heeft een lage permeabiliteit (< 1 mD) voornamelijk doordat het 5-8% illiet bevat. Het reservoir is verdeeld in 3 lagen: de bovenste A laag wordt gevormd door het Weissliegend zandsteen met een zeer lage permeabiliteit (< 0,4 mD), gevolgd door de B laag (Rotliegend) welke voornamelijk eolisch is, en de C laag welke getypeerd is als ‘Floodplain/Interdune Sabkha’.

Meer informatie over Q1 Halfweg is te vinden op NLOG

Locatie

52° 52’ 57” NB 04° 19’ 13” OL

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties