NAM K15-FB

De K15-FB-1 is gasproductieplatform van de NAM. Het platform heeft 9 gas putten welke produceren/produceerde uit de Slochteren Formatie sinds 1983. Daarnaast ontvangt het platform gas van een tweetal onbemande satellieten, de K15-FC-1 en de K15-FK-1. Op de K15FB staat een Bornemann (compressor) pomp welke dmv vloeistof compressie het gas uit de put kan “zuigen”/in druk omhoog brengt, waarna het door de glycol droging de zeeleiding ingaat richting Den Helder plant (gas verwerkingslokatie van de NAM in Den Helder). Waarna het getransporteerd word richting de Gasunie.

Laag calorisch gas

Het gas wat op de K15FB geproduceerd word is “Laag Calorisch” gas. Dit houd in dat het gas een lagere energiewaarde heeft ten opzichte van Hoog calorisch gas (wat voornamelijk in de Noordzee gewonnen word). Het laag calorische gas heeft een energie waarde welke ligt tussen de 9,5 kWh/m3 en 10,7 kWh/m3. Het laag calorische gas heeft een Wobbe-index van rond de 40. Op de plant in Den Helder word het Laag- en Hoog calorische gas op gemengd tot een vaste waarde, dit zodat wij thuis altijd een vlam hebben met eenzelfde thermisch vermogen.

De export leiding van de K15FB (leiding die van het platform naar Den Helder loopt) is in volledig eigen bezit van de NAM en via deze leiding loopt ook alleen het gas van de K15FB. De accommodatie biedt plek aan 21 personen waarvan 10 twee persoons hutten en een een persoons hut voor de HMI.

Verzamel platform

De K15-FB-1 ontvangt van de volgende platformen gas:

De hieronder getoonde eerste foto is van de boring van WH108FB, de volgende 6 met het ijs zijn van de “horror” winter eind 2018. De 3 klassieke foto’s zijn van de plaatsing van de K15-FB-1 living quarter module in 1982 door een kraanschip van Heerema.

Hieronder diverse video’s van de K15FB

 

AW139 stijgt op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *