NAM K15-FB-1

De K15-FB-1 is gasproductieplatform van de NAM. Het in 1982 door de Challenger van Heerema geplaatste platform heeft 9 gas putten welke produceren/produceerde uit de Slochteren (rotliegend) formatie sinds 1983. Daarnaast ontvangt het platform gas van een tweetal onbemande satellieten, de K15-FC-1 en de K15-FK-1. Op de K15FB staat een Bornemann (compressor) pomp welke dmv vloeistof compressie het gas uit de put kan “zuigen”/in druk omhoog brengt, waarna het door de glycol droging de zeeleiding ingaat richting Den Helder plant (gas verwerkingslokatie van de NAM in Den Helder). Waarna het getransporteerd word richting de Gasunie.

De “oude” putten (101 t/m 106) zijn geboord door de boorinstallatie de “Nautilus” welke in 1981 de locatie verliet, waarna het booreiland Neddrill-4 de putten in 1982/82 heeft gecompleteerd (afgewerkt) met een CR. 13 tubing (een roestvaste staalsoort).

Van de K15-FB-1 naar de K14-FA-1P (productie platform) loopt er een local zeeleiding welke sinds 2009 niet meer in gebruik is. Deze leiding werd gebruikt om het laag calorische gas, wat werd geproduceerd door de K14-FB-1, van de K14-FA-1P richting de K15-FB-1 te sturen. Het K14-FB-1 satelliet platform werd in 1997 geplaatst. Sinds 2009 wordt het geproduceerde gas van de K14-FB-1 gas door de K14-FA-1 zelf behandeld en richting Den Helder gestuurd.

Het Gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het K15-FB-1 veld bestaat uit twee aangrenzend aan elkaar liggende delen. Het zuidelijke deel bestaat uit een langwerpig noordwest, zuidoost gerichte anticlinale structuur met de top op een diepte van ongeveer 3750mTVDss die aan drie zijden omgeven wordt door breuken. De zuidwestelijke zijde van de structuur wordt niet begrensd door een breuk. De anticlinale structuur wordt versneden door een aantal grotere en kleinere breuken met een oriëntatie gelijk aan die van de noordoostelijke randbreuk. Het noordelijke deel van het K15-FB veld bestaat uit een ruwweg noord-zuid gerichte anticlinale structuur op een diepte van 3650 meter (TVDss) die aan alle zijden wordt begrensd door breuken. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit zandige rivier- en duinafzettingen afgezet onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met kleien die werden afgezet in sabkha en woestijnmeer omstandigheden. Het belangrijkste element van het reservoir in K15-FB wordt gevormd door twee dikke lagen duinafzettingen in respectievelijk de Boven en Beneden Slochteren Formatie. Als brongesteente voor het gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit Laat Perm Zechstein bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen. De schalies van de Ameland Member vormen een afsluitende laag in het reservoir en scheiden de reservoirs van de Beneden en Boven Slochteren formaties met elk een eigen gas water contact.

Laag calorisch gas

Het gas wat op de K15FB geproduceerd word is “Laag Calorisch” gas. Dit houd in dat het gas een lagere energiewaarde heeft ten opzichte van Hoog calorisch gas (wat voornamelijk in de Noordzee gewonnen word). Het laag calorische gas heeft een energie waarde welke ligt tussen de 9,5 kWh/m3 en 10,7 kWh/m3. Het laag calorische gas heeft een Wobbe-index van rond de 40. Op de plant in Den Helder word het Laag- en Hoog calorische gas op gemengd tot een vaste waarde, dit zodat wij thuis altijd een vlam hebben met eenzelfde thermisch vermogen.

De export leiding van de K15FB (leiding die van het platform naar Den Helder loopt) is in volledig eigen bezit van de NAM en via deze leiding loopt ook alleen het gas van de K15FB. De accommodatie biedt plek aan 21 personen waarvan 10 twee persoons hutten en een een persoons hut voor de HMI.

Verzamel platform

De K15-FB-1 ontvangt (ontving) van de volgende platformen gas:

Meer informatie over de K15-FB-1 is te vinden op NLOG

De hieronder getoonde eerste foto is van de boring van WH108FB, de volgende 6 met het ijs zijn van de “horror winter” eind 2018 (Beast From The East). De 3 klassieke foto’s zijn van de plaatsing van de K15-FB-1 living quarter module in 1982 door het kraanschip Challenger van Heerema.

Hieronder diverse video’s van de K15FB

 

 

AW139 stijgt op

 

AW139 Arrival K15-FB-1

2 1 stem
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties