Slechtvalk op de K14-FA-1C/P

Tijdens de grote ombouw van het productie platform de K14-FA-1-C/P, ook wel de OneCal ombouw genoemd, zag een NAM medewerker (Henk) een ‘grote’ roofvogel op het platform zitten. Steeds dichterbij komend bleef het beest zitten, waarschijnlijk moe van de lange reis vanuit Den Helder naar de K14-FA-1-C/P. Enkele dagen eerder was er een dode blauwe parkiet gevonden ergens anders op het platform en er vanuit gaande dat de roofvogel wel honger zou hebben, hebben ze de dode parkiet richting de roofvogel gegooid. Enkele seconden later taste de roofvogel toe en heeft de parkiet in zijn geheel opgegeten.

Omdat men niet direct wist om wat voor roofvogel het ging heeft men informatie opgevraagd bij een instantie aan de wal (foto’s opgestuurd), uit de terug koppeling bleek dat het om een slechtvalk zou gaan.

De Slechtvalk

De slechtvalk heeft een gemiddelde grote van 43 cm en een lichte onderkant met dwarsbanden, een donkergrijze rug en een brede, zwarte baardstreep.
Als prooi eet de slechtvalk elk vliegend dier, zoals leeuwerikken, steltlopers, duiven, maar ook vleermuizen. Tijdens de jacht jagen de slechtvalken vaak in paren, waarbij de ene slechtvalk de achtervolger is en de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. In de duikvlucht kunnen de vogels een snelheid van 349 km/u bereiken (in een hoek van 45°). Hierdoor is de slechtvalk dan ook de snelst vliegende vogel.

De slechtvalk bewoont vooral kliffen en ravijnen, maar ook hoge gebouwen. De soort is een bewoner van open, afwisselende landschappen, met relatief weinig bebossing. ‘s Winters komt de vogel voor langs kusten en in moerassen, soms zelfs op kerktorens in dorpen en steden.

leefgebied slechtvalk
Verspreidingskaart Geel=broedvogel in de zomer; groen=standvogel; blauw=wintergast; lichtblauw=doortrekker

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco

Meer informatie over de slechtvalk is te vinden op WikiPedia

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties