Kleine Rietgans bij de K15-FB-1

De kleine rietgans (Anser brachyrhynchus) is een middelgrote gans, 60–75 cm lang met een spanwijdte van 135–170 cm en een gewicht van 1,8-3,3 kg. Hij heeft een korte snavel, helder roze in het midden met een zwarte basis en punt en roze poten. Het lichaam is grijsbruin, de kop en hals zijn wat donkerder bruin. De staart heeft een brede witte eindrand, die bij de andere rietganssoorten smal is. De bovenste vleugeldekveren zijn bleek blauwachtig grijs en bij andere rietganzen donkerder. De soort is het nauw verwant aan de taigarietgans Anser fabalis en de toendrarietgans A. serrirostris (zij werden alle drie ook lang beschouwd als een ras van de rietgans).

Op onderstaande foto’s is de kleine rietgans te zien bij het NAM platform de K15-FB-1. Ik had de twee gespot in het water en zoals op de andere foto’s te zien zaten ze ook even op de jacket (constructie) van het platform. Waarschijnlijk waren ze hier geland om tot rust te komen.

Leefgebieden

Er zijn twee grotendeels gescheiden populaties van de kleine rietgans. De ene groep komt van Groenland en Ijsland en overwinterd in Groot- Brittannië. De andere groep komt van SPitsbergen en overwintrt in Nederland, België, Denemarken en in kleine aantallen ook in Noorwegen (vooral op de Vesterålen).

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Anser (Grijze ganzen)

kleine rietgans hoe te herkennen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties