Bruinvisjes bij de K15-FB-1

De Bruinvis (Phocoena phocoena), vroeger ook vaak water- of zeevarken genoemd, is een zoogdier uit de onderorde der tandwalvissen. Het is dus geen dolfijn soort zoals vaak gedacht word.

Je herkent een bruinvis aan zijn stompe snuit, lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) aan hun platte, horizontale staartvin. De rug van de bruinvis is donkergrijs en de buik is helderwit. Qua eten zijn het net koeien, ze “grazen” de zeebodem af waar ze visjes naar binnen zuigen.

De naam bruinvis klinkt een beetje vreemd als je kijkt naar wat voor kleur het dier werkelijk heeft, en daarbij zijn het ook geen vissen, maar vroeger noemde men echter alles wat in de zee leefde een vis en alle grauwe kleuren werden bruin genoemd.

De bruinvis komt voor in de kustgebieden van de oostelijke Atlantische Oceaan van de Noordelijke IJszee tot West-Afrika, in de Middellandse Zee, rond IJsland, het oostelijk gedeelte van de Grote Oceaan en aan weerszijden van de Straat Davis. Ze komen voor in ondiep zeewater met een temperatuur beneden de zeventien graden Celsius.

leefgebied bruinvis
Leefgebied Bruinvis

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cetacea (Walvisachtigen)
Onderorde: Odontoceti (Tandwalvissen)
Familie: Phocoenidae (Bruinvissen)
Geslacht: Phocoena

Waarnemingen Bruinvisjes Noordzee

Enkele filmpjes van wat rondzwemmende Bruinvisjes bij het NAM platform K15-FB-1, waaronder een moeder met haar jong. Sinds ik in 2006 offshore ben gegaan zie ik met de jaren (althans zo lijkt het) elk jaar meer bruinvissen, en uit statistieken van waarnemingen.nl (bron) blijkt dat het er ook meer zijn geworden. Grote kans dat dit te maken heeft met het water kwaliteit van de Noordzee, welke steeds beter en beter word.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties