Van Transocean 4 naar Seafox 4

Hierbij post ik een artikeltje van héél lang geleden. Ik was op één of andere manier helemaal gek van het tot hoteleiland omgebouwde booreiland Transocean 4 wat Den Helder in 1988 als thuishaven kreeg. Nog nooit deed een platform zo vaak de marinestad aan als de Transocean-4 die inmiddels al zeer lange tijd dienst doet als Seafox 4. Ik heb het platform niet alleen vanaf de kade kunnen zien, óók van binnen heb ik het meeste kunnen en mogen zien.

En dat is een ervaring apart als je door een platform loopt waar normaliter offshore werkers verblijven en daar twee weken op en af hun werk doen en salaris verdienen. Toen het gevaarte, toen nog onder supervisie van scheepsagent Peterson, voor het eerst naar Den Helder kwam was de verkeerschaos niet te overzien. Alles stond vast en iedereen keek z’n ogen uit toen de Transocean 4 langs de voormalige Onderzeedienstkade werd geparkeerd. Eerst nog mét boortoren, waarna het gevaarte nog enkele keren naar buiten is geweest en daarna veelal terugkwam voor de nodige renovatiewerkzaamheden. Het waren voor de Helderse haven gouden tijden.

De grootste megaklus was het verwijderen van de boortoren én helideck. Het nieuwe helideck werd door Jongejans Staalbouw op Kooypunt vervaardigd en met speciaal vrachttransport onder begeleiding van verkeerspolitie naar de Helderse haven getransporteerd. Met grote kranen werd het nieuwe helideck geplaatst en vast gelast. De omliggende bedrijven hadden er een bult werk aan om alles op tijd volgens schema af te krijgen.

Ergens in een weekend mocht ik zelf aan boord rondlopen en één nachtje slapen. Vanzelfsprekend kreeg ik een eigen hut wat nu een beetje te vergelijken is met een hut op een DFDS schip. Altijd heeft dit soort gevaartes mijn belangstelling getrokken. Of het nu een klein booreiland is, een grote, het maakt niet uit. Het interesseert mij mateloos hoe de bemanningen aan boord van dergelijke rigs met elkaar werken. De offshore installaties zijn hun jaren ver vooruit en inmiddels gerenoveerd én gemoderniseerd en voldoen aan zulke hoge (veiligheid) eisen dat ze langere periodes op zee kunnen blijven staan, weer en wind trotserend.

Inmiddels is dit eiland werkzaam voor Workfox en heeft de naam Seafox 4 gekregen. En nog steeds telt dit eiland mee in de wereld van de offshore, olie en gaswinning. Ik kan er in principe eindeloos over doorschrijven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *