Sardine op het dek van de K15-FB-1

Onderstaande sardine lag in juni 2020 op het dek van de K15-FB-1, een offshore installatie op de Noordzee van de NAM. Het beest kan, zoals bekende van de offshore installaties, niet uit eigen kracht deze hoogte hebben overwonnen en op het dek zijn gesprongen. Het zou wel een hele stunt zijn geweest, maar helaas! De Sardine is (waarschijnlijk) door een meeuw uit het water gevist en heeft deze op het dek laten vallen. Uiteraard kan het ook een andere vogel soort zijn geweest, want er komen meer soorten die dit kunnen voor op de Noordzee, zoals Slechtvalken en Uilen.

Toen ik de vis vond was deze nog best vers, het bloed was nog niet gestold (er zaten piepklein gaatje in zijn buikwand), dus waarschijnlijk was hij diezelfde dag, of nacht nog op het dek gegooid. Wel een primeur voor mij, want ik heb nog nooit een vis op het dek van een platform gevonden, uiteindelijk is het ook niet zo gek daar het dek ongeveer 20 meter boven de zeespiegel is. Al met al een leuke vonds.

De Sardine

Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen en komen nagenoeg over de gehele wereld voor. De sardine kan ongeveer 25 centimeter bereiken, een leeftijd van 15 jaar en hun dieet bestaat uit plantaardig en dierlijk plankton. Hun leefgebied beperkt zich niet tot alleen maar zout water, maar ze komen ook voor in brak en in zoet water.
Vroeger (19de- en begin 20ste eeuw) was de sardine een luxe en de vis dankt zijn bekendheid aan het conserveringsblik (1810) en aan de blikopener (1860).

sardines
(v.l.n.r.) Europese Sardines, Zuid-Amerikaanse Sardine, Pacifische Sardine

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Clupeiformes (Haringachtigen)
Familie: Clupeidae (Haringen)

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties