Neptune L5-FA-1

De L5-FA-1 is een relatief nieuw bemand platform van Neptune Energy. Het in 1992 met productie gestarte eiland is gebouwd en geplaatst in opdracht van de NAM, maar rond 2011 overgenomen door toentertijd GDF Suez. Vergeleken met andere platformen is het een vrij klein platform, zeker wanneer men kijkt naar de accommodatie, hier kunnen 11 personen slapen (5 x 2 persoons en 1 x 1 persoons). Het gas uit het L5-FA-1 veld wordt geproduceerd door een gezamenlijk contract met de L9-FF-1 en de L2-FA-1 voorkomens. Dit houdt in dat het gas geproduceerd kan worden met een hoge loadfactor, hetgeen in de praktijk betekend dat het veld bijna constant op maximale capaciteit geproduceerd wordt. De gehele gasstroom van de L5-FA-1 wordt via de NOGAT pijpleiding afgevoerd richting de Den Helder plant, om daar verder behandeld te worden.

In 2003 wordt er een compressor op het platform geplaatst om de levensduur en de recovery factor (totaal winbaar m3 gas) te verlengen/ verhogen.

l5-fa-1 ligging veld
De ligging van het L5-veld.

Het gasvoorkomen

Het gas is gevormd in de koollagen van het Carboon en het zit in de zandstenen van de Volpriehausen formatie uit het Trias tijdperk. Het reservoir wordt afgesloten door de klei en zout lagen van de Röt formatie.

Meer informatie over de L5-FA-1 is te vinden op NLOG

Landen op de L5-FA-1

Op onderstaande filmpje land ik op de L5-FA-1, waarschijnlijk ergens in 2008, wij vlogen toen ruim een half jaar 2 weken elke dag van de L5-FA-1 naar de L2-FA-1 (en vice versa). Helaas is het beeld niet heel scherp, maar goed genoeg om een idee te krijgen van hoe dit gaat.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties