Neptune G16-A

De G16-A van Neptune Energy is een satelliet platform welke staat op een 4-potige jacket. Het gas, welke komt uit 2 producerende putten, gaat via een zeeleiding naar de G17-A, waar het behandeld en gedroogd word voordat het via de NGT naar Uithuizen gaat. Momenteel staat het platform nog niet goed op de foto’s, wij zijn hier mee bezig. De G16-A is net als de G14-A een tweedehandsje. Het platform stond vroeger bekend onder de naam K12-E. Omstreeks 2005 is het platform overhaalt en een nieuw 2de leven ingeblazen.

Vind hier meer informatie over de G16-A

g14 g16 g17 ngt

Het gasvoorkomen

Het winningsplan heeft betrekking op het gasvoorkomen gelegen in blok G16a. Het gas voorkomen is aangetoond in 1985 met de exploratieboring G16-1 en wordt geproduceerd door twee productieputten via het G16a-A platform.
Nadat het G16a-A gasvoorkomen ontdekt was door het boren van de G16-1 put is het veld nader gedefinieerd door het boren van de putten G16-3, G16-6 en G16-6ST. Op grond van de uit deze putten verkregen informatie werd besloten het G16a-A productie platform te installeren en een productie put te boren. Deze productie put, de G16a-A1, kon in april 2006 in gebruik genomen worden. Een tweede productie put is in 2007 geboord en leverde eerste gas in oktober 2007. Het gas wordt van het G16a-A platform middels een pijplijn vervoerd naar het G17d-AP platform waar droging en compressie plaatsvindt. Vanaf het G17d-AP platform wordt het gas en condensaat middels het NGT systeem afgevoerd naar Uithuizen, waar aflevering in het Gasunienet plaatsvindt.
Het reservoir van het G16a-A gasvoorkomen wordt gevormd door zanden van Jura ouderdom en door de onderliggende dolomitische kalksteen van Zechstein ouderdom. De Jura zanden hebben een gemiddelde porositeit van 20% en de dolomitische kalkstenen een gemiddelde porositeit van 11%. Het gas is gegenereerd uit de koollagen aanwezig in de Karboon sedimenten. Het gas voorkomen bevindt zich op een diepte van ongeveer 2500 meter.

De op de foto’s afgebeelde “ophaalbrug” is een afgeleide van de Willem Poede Brug welke als eerste op de P6-B gebruikt werd in 1985 (zie foto’s van deze brug op de P6-B pagina).

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties