Neptune G14-A

De G14-A is een satelliet platform van Neptune welke staat in het G-veld boven Terschelling en ligt op een half uur vliegen vanaf Den Helder. Het platform is eigenlijk een tweedehandsje, voorheen kwam het platform uit het K-veld en heette het K11-B en was het van Placid. In 2005 is het opgeknapt en middels de Stanislav Yudin vanuit Keppel Verolme naar zee gebracht. Het geproduceerde gas gaat via een zeeleiding richting de G17-A, waarna het via de NGT leiding naar Uithuizen gaat.

Vind hier meer informatie voor de G14-A

g14 g16 g17 ngt

Het gasvoorkomen

De G 14-A en G14-B gasvoorkomens zijn ontdekt door de exploratieboringen G14-2st en G14-3. Op grond van de in beide putten verkregen informatie werd besloten de G14-3 locatie te gebruiken om midden 2005 satelliet productie platform G14-A te installeren. De G14-3 put is hergebruikt als de G14-A1 productie put en produceert samen met de in 2015 geboorde G14-B4ST2 put uit het G14-B gasvoorkomen. Een nieuwe, gedevieerde put, de G14-A2, produceert uit het G14-A gasvoorkomen. Het onbehandelde gas wordt middels een pijplijn naar het G17d-AP platform vervoerd, alwaar droging en later compressie plaats vindt. Vanaf het G17d-AP platform wordt het gas via het NGT pijpleiding systeem worden afgevoerd naar Uithuizen, waar aflevering in het Gasunienet plaats vindt

De Volpriehausen zanden van Trias ouderdom vormen het reservoir van de G14-A en G14-B gasvoorkomens. De kleien van het Onder Krijt vormen de afsluitende laag. De zich op een diepte van ongeveer 3000 meter bevindende zanden hebben een gemiddelde porositeit van 20%. Het in de Volpriehausen aanwezige gas is gegenereerd uit de koollagen aanwezig in de Karboon sedimenten.

Onderstaande foto’s zijn van deze ombouw bij Keppel Verolme.

3 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bernard van Engen

Het platform G14 was vroeger van dezelfde operator, maar de bedrijfsnaam is veranderd. Het platform is gebouwd voor Placid, later GDF (Gaz De France), GDF Suez, Engie en nu Neptune. De ombouw bij Keppel Verolme was in de GDF periode. Hierbij een foto van het vertrek naar zee op de Stanislav Yudin. De foto heb ik genomen op 25-7-2005. In dezelfde periode werd de K12E verbouwd tot G16a-A. Sommige van de getoonde foto’s tonen de G16a-A die het dichtst bij de keten stond.

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Bernard van Engen

Bernard,
Bedankt voor wederom een welkome toevoeging aan het artikel.

Bernard van Engen

Hierbij de juiste foto

PicturesG16aA 022.jpg