De G14-B (voluit PL-G14-PB) is een door Neptune geopereerd onbemand platform (NUI). De productie is gestart in 2006 onder het toenmalige Engie E&P. Het uit de Volpriehausen formatie geproduceerde gas gaat via een zeeleiding richting het bemande productie platform G17-A, waar het behandeld (gedroogd) wordt, en via de NGT leiding richting Uithuizing gaat om verder behandeld en verwerkt te worden voor gebruik.
Het gasvoorkomen
De G 14-A en G14-B gasvoorkomens zijn ontdekt door de exploratieboringen G14-2st en G14-3. Op grond van de in beide putten verkregen informatie werd besloten de G14-3 locatie te gebruiken om midden 2005 satelliet productie platform G14-A te installeren. De G14-3 put is hergebruikt als de G14-A1 productie put en produceert samen met de in 2015 geboorde G14-B4ST2 put uit het G14-B gasvoorkomen. Een nieuwe, gedevieerde put, de G14-A2, produceert uit het G14-A gasvoorkomen. Het onbehandelde gas wordt middels een pijplijn naar het G17d-AP platform vervoerd, alwaar droging en later compressie plaats vindt. Vanaf het G17d-AP platform wordt het gas via het NGT pijpleiding systeem worden afgevoerd naar Uithuizen, waar aflevering in het Gasunienet plaats vindt
De Volpriehausen zanden van Trias ouderdom vormen het reservoir van de G14-A en G14-B gasvoorkomens. De kleien van het Onder Krijt vormen de afsluitende laag. De zich op een diepte van ongeveer 3000 meter bevindende zanden hebben een gemiddelde porositeit van 20%. Het in de Volpriehausen aanwezige gas is gegenereerd uit de koollagen aanwezig in de Karboon sedimenten.
Op onderstaande foto komt de module uit de hangar gereden. Klaar om verscheept te worden. Op de tweede foto worden de putten geboord door het toenmalige boorplatform Noble Piet van Ede (ook wel bekend onder Paragon C462).
Tour G14-B
Hieronder een impressie van het platform. De beelden zijn niet zo heel goed van kwaliteit, maar dit is gefilmd met een oude telefoon van mij in 2011 :)