NAM L13-FE-1

De L13-FE-1 is een onbemande satelliet van de NAM. Het platform produceert sinds januari 1990 (net als zijn broertje de L13-FD-1) vanuit de Upper Slochteren formatie met van origine 2 putten. Beide putten produceren vanuit een diepte van ongeveer 1500 meter. In eerste instantie was de boring van de eerste put mislukt, maar door middel van een sidetrack is het toch gelukt om te produceren met deze put.
De put produceerd nat gas via een 4.4 kilometer lange zeeleiding richting de L13-FC-1 waarna het naar de K14-FA-1-C/P geproduceerd wordt om verder behandelt en gedroogd te worden.

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het L13-FE veld bestaat uit een noordwest-zuidoost gerichte naar het zuid westen hellende structuur met de top op een diepte van ongeveer 3430mTVDss die aan drie zijden omgeven wordt door breuken. De zuidwestelijke zijde van de structuur wordt begrensd door discontinue breuken. De hellende structuur wordt versneden door een aantal grotere en kleinere breuken met een orientatie die voornamelijk ZW-NO gericht is. Het voorkomen is middels boring L13-8 in 1985 aangetoond en vanaf 1989 met productieboring aangesloten op het productiesysteem. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit rivier afzettingen neergelegd onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met schalies die werden afgezet in sabkha’s en woestijnmeren en met dunne en dikkere duinzand afzettingen. Het belangrijkste productieve element van het reservoir in het L13-FE veld wordt gevormd door de duinafzettingen die voornamelijk voorkomen in het onderste en midden gedeelte van de Boven Slochteren Member van de Slochteren Formatie. Als brongesteente voor dit gas hebben de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak gediend. De afsluitende laag bestaat uit kalk, anhydriet en zout afzettingen van Laat Perm ouderdom.

Kijk hier voor meer informatie over de L13-FE-1

L13-FE-1, een nieuw leven mbv de Kraken

Op onderstaande eerste foto is de L13-FE-1 te zien met daarnaast de Seajack Kraken. De foto, uit 2012, is genomen tijdens een campagne om het leven van 30 gas producerende putten met 15 jaar te verlengen. Gas putten verliezen langzaam hun druk (afnemende volumes in het reservoir) en d.m.v het installeren van een dunnere pijp (coiled tubing velocity strings) in de productie string wordt er een geleidelijke en vloeistof- en gasuitstroom behouden. Diverse satelliet platformen zijn op deze manier onderhouden door het hefplatform de Kraken, en zo ook de K15-FG-1. Het hele project liep door tot in 2013, en zorgde voor een toename van een half miljoen kubieke meter gas per dag.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties