NAM L13-FC-1

De L13-FC-1 is een inmiddels (sinds 2017) onbemand en versimpeld (geen gasdroging meer) gasproductieplatform van de NAM in het L-veld op het Nederlandse deel van de Noordzee. De eerste putten zijn geboord in 1984 en de productie van is gestart in oktober 1986 en produceert gas uit de Upper Slochteren formatie. Het platform bestaat uit twee separate jackets verbonden met een brug. Het putten platform had van origine 4 producerende putten en produceerde uit een diepte die varieerde tussen de 1000 en de 3500 meter.
Het platform krijgt gas van een tweetal satellieten, namelijk de L13-FD-1 en de L13-FE-1 en tezamen met dit gas gaat het ongedroogde gas richting K14-FA-1-C/P waar het gedroogd en verder behandelt word om daarna naar de plant in Den Helder gaat voor de laatste behandeling voor het het gasnet in gaat.

De L13-FC-1 heeft als een van de weinige platformen een eigenaardigheidje en dat is dat het platform om de een of andere reden lichtjes een achtje draait, dit voel je wanneer je buiten aan het werk bent maar ook binnen en in je bed. Ik vond het altijd even wennen wanneer je aanbord was, maar na enigertijd was je gewend en bewoog je mee in het ritme van het platform :)

L13-FC-1 ontvangt gas van de volgende platformen:

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het L13-FC veld bestaat uit een langgerekte noord-zuid gerichte hellende structuur met de top op een diepte van ongeveer 3220mTVDss die aan de oost en noordwest zijden omgeven wordt door breuken. De zuidwestelijke zijde van de structuur wordt niet begrensd door een breuk. De structuur wordt versneden door een aantal grotere en kleinere breuken met een NW-ZO en NNO-ZZW orientatie. Het voorkomen is in 1984 aangetoond middels boring L13-6 en middels een aantal producktieboringen vanaf 1985 in productie gebracht. Het reservoir is
opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit rivier afzettingen neergelegd onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met dunnere duinafzettingen en met schalies die werden afgezet in sabkha’s en woestijnmeren. Het belangrijkste element van het reservoir in L13-FC wordt gevormd door de duinafzettingen die aanwezig zijn in respectivelijk het onderste gedeelte van de Boven en de Beneden Slochteren Members van de Slochteren Formatie. Als brongesteente voor dit gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit LaatPerm Zechstein bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen. De schalies van de Ameland formatie vormen een afsluitende laag in het reservoir en scheiden de reservoirs van de Beneden en Boven Slochteren formaties met elk een eigen gas water contact.

Vind hier meer informatie over de L13-FC-1

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bernard van Engen

een foto van juni 1992 vanaf de Seafox1

NAM L13FC1.jpg