NAM L13-FI-1

Het platform L13-FI-1 is een zogenaamde monotower (staat op een poot) welke is geplaatst in opdracht van de NAM. De oorsprong van het ontwerp ligt bij de eerder geplaatste L09-FA platform. Het platform produceert nat gas via een 7kilometer lange 12″ leiding richting de K15-FA-1 welke eveneens van de NAM is. Op de K15-FA wordt het verder behandelt (gedroogd en gecomprimeerd) om via de WGT leiding naar de Den Helder plant te gaan. Via een Piggyback-leiding, of te wel een umbilical, wordt er een corrosie bestrijdend middel naar het platform gestuurd om de zeeleiding tussen de L13-FI en de K15-FA-1 te beschermen tegen corrosie, ook wordt er KHI geïnjecteerd om hydraten (ijsproppen) tegen te gaan.

Het platform is in het tweede kwartaal van 2017 geplaatst en de productie is gestart eind 2018. Het platform is 13.5 bij 13.5 meter, de paal waar het hele gevaarte op staat heeft een diameter van 4.5 bij 3.5 meter en is ongeveer 50 meter lang. Op het maindeck staan tweede sets zonnepanelen, hiermee word grotendeels de spanning, welke nodig is voor alle apparatuur, voorzien. Als back-up beschikt het platform nog over een diesel generator welke gaat lopen indien de zonnepanelen onvoldoende capaciteit leveren of hebben geleverd aan de accu’s.

Zie hier het nieuws bericht vanuit de NAM

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het L13-FI veld bestaat uit een noord-zuid gerichte naar het oosten hellende structuur met de top op een diepte van ongeveer 3300mTVDss die aan alle zijden behalve de oostzijde omgeven wordt door breuken. De hellende structuur wordt versneden door een aantal grotere en kleinere breuken met een orientatie die voornamelijk NW-ZO gericht is. Het voorkomen is in 1988 aangetoond middels boring L13-13, en is voorzien om in productie gebracht te worden met drie productieboringen vanaf het eveneens voorziene te installeren L13-FI-1 platform. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit rivier en duinzand afzettingen neergelegd onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met schalies die werden afgezet in sabkha’s en woestijnmeren en met dunne duinzand afzettingen. Het belangrijkste productieve element van het reservoir in L13-FI wordt gevormd door de duinafzettingen die voorkomen in het onderste en midden gedeelte van de Boven Slochteren Member van de Slochteren Formatie. Als brongesteente voor dit gas hebben de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak gediend. De afsluitende laag bestaat uit kalk, anhydriet en zout afzettingen van Laat Perm ouderdom.

Vind hier meer informatie over de L13-FI-1

Op de eerste foto is de L13-FI te zien terwijl deze uit de fabriekshal word gereden, om later via de boot op de jacket gehesen te worden. Resterende foto’s laat de boringen zien, het boorplatform is de Ensco 122.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties