NAM L09-FA

De L09-FA is een satelliet van het type Monopile / Monotower (zie ook L13-FI) en wordt geopereerd door de NAM. Dit vanwege het feit dat de gehele installatie op 1 been staat. Vaak zijn deze platformen onbemand en kleiner (In Nederland – In andere landen zoals Noorwegen zie je dit concept ook voor bemande platformen) dan een gemiddeld platform. Om enigzins groen te zijn heeft de NAM er voor gekozen om het platform te voorzien van energie dmv zonnepanelen en windmolens, welke goed te zien zijn op het top (bovenste) dek.
Door het compacte formaat en de kleine dekken is het plaatsen van een helidek niet mogelijk en ben je dus aangewezen voor het onderhoud op een schip zoals de Kroonborg of de Kasteelborg. Voorheen werd er ook gebruik gemaakt van een schip zoals de Smith Kamara.

Procestechnisch zijn dit soort monopiles heel simpel. Het geproduceerde gas gaat via de x-max tree door een meetstraat (om gas volumes bij te houden) eigenlijk direct weer terug een export leiding in. Waarna het via een 15 kilometer lange zeeleiding richting de L9-FF gaat om verder behandelt te worden. Vanaf de L9-FF gaat het via de NOGAT leiding naar de behandelingsinstallatie in Den Helder.

l9-ff l9-fa l9-fb

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in L09-FA en L09FE bestaat uit een aantal naar het zuiden hellende horst structuren op 3700 tot 4000 meter diepte. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Onder-Perm ouderdom en bestaat grotendeels uit rivier- en duinafzettingen neergelegd in een droog woestijnklimaat, afgewisseld met schalies die werden afgezet in sabkha’s. Als brosngesteente voor dit gas hebben de steenkoolafzettingen uit het carboon tijdperk gediend. De afsluitende laag wordt gevormd door de Boven-Perm Zechstein Formatie, die bestaat uit kal-, anhydriet- en zoutafzettingen.

Meer informatie over de L09-FA is te vinden op NLOG

Op onderstaande foto’s is de L09-FA te zien met daarbij het werk-en interventieschip de Kasteelborg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *