NAM L9-FA-1

De L9-FA-1 is een satelliet van het type Trident monotower platformtype (zie ook L13-FI) en wordt geopereerd door de NAM. Dit vanwege het feit dat de gehele installatie op 1 been staat. Vaak zijn deze platformen onbemand en kleiner (In Nederland – In andere landen zoals Noorwegen zie je dit concept ook voor bemande platformen) dan een gemiddeld platform. Om enigzins groen te zijn heeft de NAM er voor gekozen om het platform te voorzien van energie dmv zonnepanelen en windmolens, welke goed te zien zijn op het top (bovenste) dek.
Door het compacte formaat en de kleine dekken is het plaatsen van een helidek niet mogelijk en ben je dus aangewezen voor het onderhoud op een schip zoals de Kroonborg of de Kasteelborg. Voorheen werd er ook gebruik gemaakt van een schip zoals de Smith Kamara.

overzicht l9 veld
Overzicht L9-veld

Procestechnisch zijn dit soort monopiles heel simpel. Het geproduceerde gas gaat via de x-max tree door een meetstraat (om gas volumes bij te houden) eigenlijk direct weer terug een export leiding in. Waarna het via een 15 kilometer lange zeeleiding, net als de L9-FB-1, richting de L9-FF-1 gaat om verder behandelt te worden. Vanaf de L9-FF-1 gaat het via de NOGAT leiding naar de behandelingsinstallatie in Den Helder.

l9-ff l9-fa l9-fb

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in L9-FA bestaat uit een aantal naar het zuiden hellende horst structuren op 3700 tot 4000 meter diepte. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Onder-Perm ouderdom en bestaat grotendeels uit rivier- en duinafzettingen neergelegd in een droog woestijnklimaat, afgewisseld met schalies die werden afgezet in sabkha’s. Als brosngesteente voor dit gas hebben de steenkoolafzettingen uit het carboon tijdperk gediend. De afsluitende laag wordt gevormd door de Boven-Perm Zechstein Formatie, die bestaat uit kal-, anhydriet- en zoutafzettingen.

Meer informatie over de L9-FA is te vinden op NLOG

Locatie

Easting: 482170
Northing: 5933700
Longitude: 04°- 43′- 51.218”E
Latitude: 53°- 33′- 02.708”N

Op onderstaande foto’s is de L9-FA-1 te zien met daarbij het werk-en interventieschip de Kasteelborg.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties