NAM L09-FA

De L09-FA is een satelliet van het type Monopile / Monotower (zie ook L13-FI). Dit vanwege het feit dat de gehele installatie op 1 been staat. Vaak zijn deze platformen onbemand en kleiner (In Nederland – In andere landen zoals Noorwegen zie je dit concept ook voor bemande platformen) dan een gemiddeld platform. Om enigzins groen te zijn heeft de NAM er voor gekozen om het platform te voorzien van energie dmv zonnepanelen en windmolens, welke goed te zien zijn op het top (bovenste) dek.
Door het compacte formaat en de kleine dekken is het plaatsen van een helidek niet mogelijk en ben je dus aangewezen voor het onderhoud op een schip zoals de Kroonborg of de Kasteelborg. Voorheen werd er ook gebruik gemaakt van een schip zoals de Smith Kamara.

Procestechnisch zijn dit soort monopiles heel simpel. Het geproduceerde gas gaat via de x-max tree door een meetstraat (om gas volumes bij te houden) eigenlijk direct weer terug een export leiding in. Waar het zijn natte gas heen transporteert ben ik even kwijt (alle info is welkom 🙂 )

Op onderstaande foto’s is de L09-FA te zien met daarbij het werk- interventieschip de Kasteelborg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *