NAM K8-FA-2

De K8-FA-2 is een (inmiddels) onbemand gasproductie platform van de NAM. Het platform is in 1977/ 1978 geplaatst door de Challenger van Heerema en de productie is gestart in 1978 vanuit de Upper Rotliegend formatie. De K8-FA-2  had van origine 7 producerende gas putten. De nog over gebleven putten produceren hun gas richting de K8-FA-1 waarna het naar de K14-FA-1C gaat om daar verder behandeld en gedroogd te worden.

Het gasvoorkomen

Het K08-FA voorkomen bestaat uit een complexe structuur met interne breuken op een diepte van circa 3200mTVDss. Het veld bestaat uit vier door grote ongeveer NW-ZO gerichte, naar het NNO hellende gescheiden breuk blokken (voorkomens K08-FA-1, -2, -3 en -306), die intern verder door vele kleinere breuken worden versneden. Het belangrijkste reservoir element wordt gevormd door de zandige duinafzettingen, in het onderste en midden gedeelte van de Boven Slochteren Member.

Meer informatie over de K8-FA-2 is te vinden op NLOG

Op onderstaande eerste 3 foto’s is een verticale ventleiding (ook wel “ventstack” genoemd) te zien, deze verticale ventleiding was niet van origine aanwezig op het platform. De van origine diagonaal geplaatste ventleiding is in 1982 verwijderd m.b.v. de Seafox 1 (zie 4e foto). Dit had te maken met Rijksluchtvaartdienst en de aanvliegroutes. Deze exercitie is ook uitgevoerd op het in 1999 verwijderde platform K11-FA-1.

Oude style accomodatie

Op onderstaande foto’s, genomen in 2014, is goed te zien dat de tijd heeft stil gestaan op de K8-FA-2. De poster van een halfnaakte vrouw aan de wand (iets wat niet meer kan in de huidige tijd), de beeldbuis tv met bijbehorende videorecorder, in de lades nog een lading oude VHS banden (er was immers vroeger geen reguliere tv beschikbaar). In de slaapkamers het mooie donkere grenen houten bed frame, alles nog zoals het in de jaren 70 is gebouwd. Je zou haast denken dat de bemanning ieder moment kan terugkomen om hier weer te gaan wonen, maar helaas, het platform is niet meer bemand en wordt alleen nog bezocht tijdens onderhoud of bij storingen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties