NAM K7-FA-1

De K7-FA-1 is al geruime tijd (sinds 2008) een onbemand gas producerend platform van de NAM. Het is in oktober 1982 gestart met produceren vanuit de Upper Rotliegend formatie. De K7-FA-1  had van origine 6 producerende gas putten. Het platform hetzelfde ontwerp als de L13-FC-1 en produceerd  via de K7-FD-1 richting de K8-FA-1. Na de K8-FA-1 gaat het gas naar de K14-FA-1C om daar verder behandeld en gedroogd te worden.

In 2012 is tijdens een grote FM (Fabric Maintenance) barge campaign, m.b.v. de Atlantic Rotterdam, het platform verder gestrip van de niet meer inbedrijf zijnde installatiedelen. Zo ook de kraan op het wellhead platform.

Oude DCS

In de begin jaren van de offshore waren de installaties voorzien van de nieuwste snufjes en zo ook de controle kamers. Op ondestaande foto is de oude controle kamer van de K7-FA-1 te zien. Het paneel was “niet meer” dan wat knoppen, regeleaars en schrijvers (loggers). Middels deze muur met lampjes kon een ervaren operator in een oogopslag zien of er iets loos was met de installatie, of een installatiedeel.

controlekamer k7-fa-1

Inmiddels zijn de controlekamers totaal anders ingedeeld en zul je dit soort wanden met lampjes en schrijvers niet meer zo snel tegenkomen. Wat je nu veelal zult zien is een veelvoud aan beeldschermen en toetsenborden. Controle systemen zoals die wij gebruiken worden DCS systemen genoemd. DCS staat hier voor Distributed Control Systeem, waarbij alles middels een toetsenbord en muis te bedienen is. De backbone van deze DCS-systemen is weer een hoop PLC in- en outputs.

Het gasvoorkomen

Het K07-FA voorkomen bestaat uit een complexe structuur met interne breuken en de top op een diepte van circa 3000mTVDss. Het veld wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee snijdende breuksystemen met een NW-ZO en een WNW-OZO richting. De breuken verdelen het veld in een aantal grotere en kleinere, merendeels NW-ZO gerichte breukblokken. Gas wordt geproduceerd uit de voorkomens K07-FA-Oost, -Zuid en West. Het belangrijkste element van het reservoir in K07-FA wordt gevormd door de zanden van de Boven Slochteren Member.

Meer informatie over de K7-FB-1 is te vinden op NLOG

Op onderstaande eerste foto is de K7-FA-1 te zien met daarnaast het boorplatform de Dan King. De Dan King is op het moment van het nemen van de foto put K7-FA-106 aan het boren. De put is 1707 meter diep en is geboord van 27 april 1984 tot 15 mei 1984. Voor de geintereseerde is hier het zogenaamde “Critical Well Review”.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jelle van Loon

De K7FA1 is al sinds 2008 onbemand en in 2012 tijdens de FM barge campaign door de Atlantic Rotterdam verder gestript van redundant equipment en leidingwerk. Zo is tijdens die periode bijvoorbeeld ook de kraan op het wellhead platform verwijderd.

Bedankt Jelle voor je reactie en aanvulling op het artikel.
Ik heb de datum van het onbemand gaan aangepast.
Gr,
Alex

Bernard van Engen

Ik kwam nog een bedrijfsfolder tegen van de voormalige scheepswerf Boele Bolnes met daar de vermelding van enige Boele producten, te weten K7 living quarter met helideck, Seafox 1 en Heerema Chalenger

Boele Bolnes.jpg

Een hele mooie foto van de diverse boten, barges en natuurlijk het platform zelf. Bedankt voor het uploaden.