NAM K15-FK-1

De K15-FK-1 van de NAM is een onbemand platform (NUI) welke nog relatief jong is vergeleken met een heleboel andere platformen, het platform is 2003 in productie genomen en produceert vanuit de lower Slochteren formatie en de upper Slochteren formatie. Het geproduceerde gas heeft een wobbe index van rond de 45 tot 50 MJ/m3. Net als de K15-FC-1 produceerd dit platform gas in het LoCal veld en gaat het via een zeeleiding richting de K15-FB-1 waarna het behandelt en gedroogd word, om via de export leiding richting de plant in Den Helder te gaan. LoCal gas is gas met een laag calorische waarde.

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het K15-FK veld bestaat uit een anticlinale structuur op een diepte van ongeveer 3700mTVDss die aan de noordoost zijde begrensd wordt door een grote breuk. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente (Slochteren formatie) van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit zandige rivier- en duinafzettingen neergelegd onder woestijn condities, afgewisseld met kleien (Ameland claystone) die werden afgezet in sabkha en woestijnmeer omstandigheden. Als brongesteente voor dit gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit Boven-Perm Zechstein bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen.

De eerste foto’s uit onderstaande reeks zijn van het transport en de plaatsing van de jacket en de productie modules. Het platform is gebouwd, vervoerd en geplaatst door Heereme met behulp van de Thialf.

Meer informatie over de K15-FK-1 is te vinden op NLOG

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties