NAM K15-FG-1

K15-FG-1 is een onbemande satelliet van de NAM. Het platform is voor het eerst gaan produceren in 1990 en heeft in de loop der tijd 4 putten gekregen. Deze putten produceren uit de Upper Rotliegend formatie tot een diepte van ongeveer 4500 meter. Het geproduceerde HiCal gas gaat via een pijpleiding richting de K15-FA-1, waarna het via de WGT richting de Gas behandelings installatie in Den Helder gaat.

Het gasvoorkomen

Het K15-FG voorkomen bestaat uit een naar het zuiden en zuidwesten hellende structuur met een top op een diepte van ongeveer 3810mTVDss die aan de noordoost zijde begrensd wordt door een naar het NO hellende grote breuk met een NW-ZO oriëntatie en aan de noordwest en zuidoost zijden door naar het NW en respectievelijk ZO hellende breuken met een NO-ZW oriëntatie. De zuidwest zijde wordt niet begrensd door een breuk. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente (Slochteren formatie) van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit zandige rivier- en duin afzettingen neergelegd onder woestijn condities, afgewisseld met kleien (Ameland claystone) die werden afgezet in sabkha’s en woestijnmeren. Als brongesteente voor dit gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit Zechstein gesteente van Laat Perm ouderdom bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen.
De structuur wordt verder gekenmerkt door de aanwezigheid van vele kleine breuken met merendeels een ZO-NW en NO-ZW richting. Deze breuken verdelen de hellende structuur in verschillende kleinere compartimenten. 4D seismische data die in 2012 is verkregen toont aan dat het mogelijk is dat het gas aanwezig in het zuidoostelijke deel van de structuur, niet in volledig drukcommunicatie staat met het resterende deel van het veld. In 2015 is een put geboord om dit gas te produceren en in september 2015 heeft de put, K15-FG-104B, het reservoir bereikt. Na het uitvoeren van de formatie evaluatie is bevestigd dat het zuidoostelijke deel van de structuur niet volledig in drukcommunicatie staat met de rest van de structuur.

Meer informatie over de K15-FG-1 is te vinden op NLOG

De tweede foto is genomen door het onderzoeksschip de Ocean Reliance op 20-04-2021. Het was die dag nagenoeg windstil (wat niet vaak voorkomt) en redelijk mistig, zoals te zien is aan de spiegel-gladde-zee.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties