NAM K15-FC-1

De K15-FC-1 van de NAM is een onbemande satelliet welke staat in het K-veld van de Noordzee. Het platform is met de productie gestart in 1991 en het gas word geproduceert uit de Slochteren formatie. Op het platform zijn 4 putten geboord waar op het moment van schrijven 1 put van actief is. Het geproduceerde gas heeft een wobbe van rond de 43 MJ/m3 en bevat ongeveer 15ppm aan H2S. Net als het jongere zusje de K15-FK-1 produceert de K15-FC-1 haar gas uit het zogenaamde LoCal gasveld. Dit is gas met een laag calorische waarde.

De eerste 3 putten zijn in de begin periode geboord, maar de K15-FC-104 is pas in November 2010 opgeleverd. Waar ook een groot verschil in zit is dat de 104 heel erg gedevieerd is tegenover 3 nagenoeg verticale putten (101, 102 & 103). De K15-FC-104 is geboord door de Noble Hans Deul (NOB).

Het gasvoorkomen

Het gasvoorkomen in het K15-FC veld bestaat uit een langwerpig noordwest, zuidoost gerichte anticlinale structuur met de top op een diepte van ongeveer 3570mTVDss die aan drie zijden omgeven wordt door breuken. De zuidwestelijke zijde van de structuur wordt niet begrensd door een breuk. De anticlinale structuur wordt versneden door een aantal grotere en kleinere breuken met een oriëntatie die voornamelijk gelijk is aan die van de noordoostelijke randbreuk. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit zandige rivier- en duinafzettingen afgezet onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met kleien die werden afgezet in sabkha en woestijnmeer omstandigheden. Het belangrijkste element van het reservoir in K15-FC wordt gevormd door een dikke laag duinafzettingen in de Boven Slochteren Formatie. Als brongesteente voor dit gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit Laat Perm Zechstein bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen.

De K15-FC-1 produceert via een zeeleiding richting de K15-FB-1 waar het behandelt en gedroogd word voordat het naar de Den Helder plant gaat via de Local leiding.

Meer informatie over de K15-FC-1 is te vinden op NLOG

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Liked it? Take a second to support Alex van den Steen on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)
 
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties