NAM K15-FA-1

K15-FA-1 is een bemand platform van de NAM en produceert uit de Slochteren Formatie en ontvangt daarnaast gas van diverse platfomen. Momenteel (2019) word het eiland ge-decomplexed wat inhoud dat het vereenvoudigd en klaar gemaakt voor bediening op afstand. Het platform heeft tal van putten en behoort tot een van de oudere platformen, ze produceerd al sinds 1979! Latere platformen hebben hetzelfde ontwerp, denk hierbij aan de K15-FB-1, L13-FC-1, K7-FA-1, K14-FA-1 (productie platform).

Het gasvoorkomen

Het K15-FA voorkomen bestaat uit een complexe structuur met een top op een diepte van zo’n 3200mTVDss die aan de west, noord, noordoost en zuidwest zijden omgeven en begrensd wordt door breuken. Een NW-ZO gerichte, naar het NO hellende breuk scheidt het zuidwestelijke deel van de structuur (K15-FA-Zuid) van het hoofdgedeelte van de structuur (K15-FA-Noord). Een naar het westen hellende N-Z gerichte breuk scheidt het K15-FA voorkomen van de aanliggende K15-FA-W en K15-FA-ZW structuren ten westen van het K15-FA voorkomen. Het reservoir is opgebouwd uit Rotliegend gesteente van Laat Perm ouderdom en bestaat voor het merendeel uit zandige rivier- en duinafzettingen neergelegd onder hete droge woestijn condities, afgewisseld met kleien die werden afgezet in sabkha’s en woestijnmeren. Het belangrijkste element van het reservoir in K15-FA wordt gevormd door een dikke laag duinafzettingen in de Boven Slochteren Member van de Slochteren Formatie. Als brongesteente voor dit gas hebben gediend de kolenafzettingen uit het Carboon tijdvak. De afsluitende laag bestaat uit Laat Perm Zechstein bestaande uit kalk, anhydriet en zout afzettingen die cumulatieve diktes van meer dan 1 km kunnen bereiken.

Camperen op de Noordzee

Door de verouderde accomodatie en het delen van een klein aantal douches met de gehele bemanning doet dit platform doen denken aan een camping. Vandaar ook de bijnaam de ‘De Camping’.

Meer informatie over de K15-FA-1 is te vinden op NLOG

De subsea putten van de RAT

De K15 ontvangt ook gas via een klein riser platformpje welke verbonden is dmv een loopbrug met de K15. Dit gas komt uit 3 putten, uit de Upper Rotliegend formatie, welke eigendom zijn van Wintershall. De putten hebben de naam G1, G2 & G4. De G3 word waarschijnlijk in 2020 geboord. Het eenpotige platformpje heet officieel K15-FA-1R, maar word ook wel de RAT genoemd, wat staat voor Riser Access Tower. De putten produceren uit het K18-Golf veld en hebben allemaal een subsea completion, wat inhoud dat de putafwerking (x-mas tree) op de zeebodem staat.

Meer informatie over de K18-Golf putten is te vinden op NLOG

Verzamel platform

De K15-FA-1 ontvangt van de volgende platformen gas:

Dropped-Object K15-FA-1

Hieronder een foto van een incident melding (mei 1979) door de toenmalige directeur van de NAM naar alle medewerkers. Het betreft hier een dropped-object (gevallen object) van enkele kilo’s waarbij de gevolgen vele malen erger hadden kunnen zijn wanneer er geen goede veiligheidsmiddelen werden gedragen. Gelukkig was dit wel het geval! Volgens mij is dit de eerste echte ‘Fountain’ melding (incident melding) aangaande een dropped-object.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)