Gewone zeehond bij K15-FB-1

De gewone zeehond (Phoca vitulina), hier te zien bij het NAM platform de K15-FB-1, is een zeeroofdier uit de familie der zeehonden (Phocidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De soort komt algemeen voor in de Waddenzee, en hij is nauw verwant aan de largha zeehond of West-Pacifische zeehond (Phoca largha).

Leefgebied Gewone zeehond

Gewone zeehonden leven langs beschutte kusten in de Noordelijke Atlantische en Grote Oceaan. In Europa komen ze voor langs de kust van de Oost-, de Noord- en de Waddenzee, en de kust van Noorwegen, Ierland en Groot-Brittannië (met uitzondering van het Kanaal). Ze komen over het algemeen voor op zandbanken, waaronder rond riviermondingen. Ook komen ze voor langs rotskusten.

leefgebied gewone zeehond
Leefgebied gewone zeehond

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Phocidae (Zeehonden)
Geslacht: Phoca

De onderstaande foto’s zijn niet van de beste kwaliteit. De beesten laten zich niet zo gemakkelijk fotograferen en de camera is niet een van de beste. Maar je hebt toch enigzins een idee van hoe onze huis zeehond eruit ziet :) . Zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren houden zich vaak op bij platformen omdat er redelijk wat vis samenschoolt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
:heart:
 
:heart:
:rose:
 
:rose:
:-)
 
:-)
:whistle:
 
:whistle:
:yes:
 
:yes:
:cry:
 
:cry:
:mail:
 
:mail:
:-(
 
:-(
:unsure:
 
:unsure:
;-)
 
;-)